HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vill lösa flyktingfrågan med tillfälliga bostäder

Nyheter Tillfälliga modulhus. Det är bostadsminister Mehmet Kaplans plan för att hantera de kraftigt ökande flyktingströmmarna.

Våldet och oroligheterna i krigets Syrien och Irak har gett upphov till att ett stort antal människor anländer till Sverige. I skrivande stund förbereder regeringen bland annat en lag som ska tvinga kommunerna att ta emot fler flyktingar.

Men bostadsbristen gör att många kommuner är dåligt rustade för flyktingmottagandet. Nu uttalar sig bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) i Dagens Nyheter om hur regeringen ska lösa ekvationen.

Ett förslag är att ändra byggreglerna och låta uppföra tillfälliga och flexibla modulbostäder runtom i landet.

Läs ocksåCharlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot PensionsmyndighetenCharlotte Wedérus fick vänta ett år på sina pengar

– Det handlar om att skapa förutsättningar för kommunerna att uppföra moderna och flexibla bostadsmoduler. Det är ett sätt att lösa den akuta situationen, säger han till Dagens Nyheter.

Redan i dag får kommunerna betalt för att ta emot och finna bostad för flyktingar – pengar man nu delvis vill använda till att skapa de tillfälliga bostäderna.

– I det långa loppet kommer det förhoppningsvis vara en mer effektiv hantering av boendet så att det blir billigare, säger Mehmet Kaplan till Dagens Nyheter.

Läs ocksåSovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Hur många modulhus som behövs är än så länge oklart.

Fakta: Modulhus

Ett hus som sätts ihop av olika moduler som byggts i förväg och sätts ihop på plats. 

Läs också Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna Största allmännyttan tar bort nollalternativ vid renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.