Annons

Villaägare tvingas till åtgärder

Mellerud Paret i Dals Rostock försökte länge få värden att fixa felen i den hyrda villan. Efter beslut i hyresnämnden riskerar fastighetsägaren vite på 25 000 kronor.

Trots upprepade påtryckningar under flera års tid har ett par som hyr en villa i Dals Rostock inte lyckats förmå värden att vidta åtgärder.

De har klagat dels på en skada i lägenhetens grovkök. Paret misstänker att det döljer sig en vattenskada i utrymmet mellan inner- och yttertaket.
De har också klagat på att altantaket är trasigt och delvis har fallit ner.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För ett år sedan beslutade hyresnämnden att fastighetsägaren skulle vidta åtgärder. Värden, som är bosatt i Tyskland, överklagade med hänvisning till att han inte längre ägde villan.

Ägarbytet skedde 2004, men hyresgästerna som bott där sedan 1996 kände inte till saken. I somras vände de sig åter till hyresnämnden. Kravet var samma som tidigare, fixa de trasiga taken, men riktades nu till villans nuvarande ägare: Ro We Skandinavia.

Annons

Bolaget har inte hört av sig till hyresnämnden angående hyresgästernas krav på åtgärder.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

För en vecka sedan tog nämnden upp ärendet och genomförde samtidigt en besiktning. Skadorna bedömdes som så allvarliga att de måste åtgärdas.

Enligt lag är en hyresvärd skyldig att underhålla en bostadslägenhet så att den går att använda normalt. Reparationer ska ske med skäligt mellanrum. Den skyldigheten går att avtala bort för just enfamiljshus, men enligt hyresnämnden finns det inget sådant undantag i det aktuella hyreskontraktet.

Annons

Hyresnämnden beslutar att Ro We Skandinavia måste åtgärda skadorna senast den 31 december. Är inte arbetet klart hotar ett vite på 25 000 kronor.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Så vet du om bristerna i lägenheten är stora nog att åtgärdas – 60-årig kvinna fick nej Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.