Annons

Vingåker höjde hyran mest

Södermanland ​Hem & Hyras undersökning visar att hyrorna höjts med över 20 procent i mer än hälften av Mälardalens kommuner mellan 2000 och 2010. I mer än hälften av Sörmlands kommuner har den höjts ännu mer. Det finns flera förklaringar till det.

​Marcus Kjellin, förhandlare på Hyresgästföreningen tittar ännu längre bak i backspegeln än elva år när han ska kommentera varför hyrorna stigit som de gjort:

– Många bostadsföretag i kommuner där industrier och gruvor lades ned på 1990-talet vågade inte höja hyrorna då trots att de egentligen behövde det. I stället sköt man det framför sig och höjningarna kom på 2000-talet i stället.
 
Men även större orter, som Sala, Uppsala och Strängnäs som inte haft sådana problem, ligger i topp i Mälardalen.
Marcus Kjellin poängterar att Hyresgästföreningens uppgift inte är att hålla hyrorna nere till varje pris, det handlar hela tiden om att kompromissa:
– Den enda gång det är försvarbart att inte höja hyrorna är när det finns en vinst i företaget att ta av. Hyrorna måste ju till att börja med följa den allmänna penningvärdesförsämringen, inflationen.
 
Hyrorna ska alltså vara rimliga men bostäderna ska också vara i gott skick:
– Många kommunala bostadsföretag rullar en underhållsskuld framför sig. Det underhåll som borde ha gjorts på 1990-talet måste nu göras snarast. Och ska företagen klara det tror jag att riksdagen måste ge dem ett särskilt finansiellt stöd, säger Marcus Kjellin.

Annons
Annons
Fakta: Hyreshöjningar Sörmland 2011

Eskilstuna kom.fast. 2,7%Flens Bostads AB 3,7%Gnestahem  2,6 %KFAB, Katrineholm 3,2%Nyköpingshem 2,0%Kustbostäder 4,5%Strängnäs Bostads AB 2,8%Torshälla Fast. AB strandat Trobo 3,9%Vingåkershem 2,98%

Läs också Guide till hemförsäkringar Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.