HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Vinst sänker inte hyran

Västra Götaland ​Det klirrar i kassan hos AB Bostäder i Borås. Med en vinst på närmare 12 miljoner kronor var det allmännyttiga bolaget ett av landets mest vinstrika företag 2006.– Det är bra, då borde de kunna använda åtminstone hälften av pengarna till att sänka hyran, säger hyresgästen Edin Alaia.

Sedan drygt ett år tillbaka bor Edin Alaia i en etta på 25 kvadrat i 50-talsområdet Trandared i Borås. Han betalar 2 325 kronor i månaden och tycker att bostadsbolagets vinst är i överkant.

Annons
– Sänk hyran! Men jämna även ut hyrorna mellan bostadsområdena, säger han.
Med en utjämning av hyrorna tror Edin Alaia att fler kan flytta från de invandrartäta områdena, som oftast har lägre hyra.
– Jag trivs i min lägenhet som är i bra skick och bostadsbolaget är bra, men det är ett kortvarigt boende, säger han och ler.
Företagets hyror är inte speciellt höga i jämförelse med andra bolag anser Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christin Josefsson.
– Deras stora problem är de höga driftskostnaderna, säger hon och ser helst att bolaget blir mer kostnadseffektivt.
– Det skulle ge utrymme för ett bättre underhåll.
”Vi är nöjda över resultatet”
Förra året var lite speciellt. Hösten var varm och det gjorde att kostnaderna för värmen sänktes betydligt. Hade vi kunnat förutse detta, hade vi satsat mer på underhåll, kommenterar Sven Liljegren, vd på AB Bostäder i Borås.Han vill inte avslöja några planer inför nästa år, men medger att det lutar åt att bolaget kommer att begära att hyrorna höjs. Och nämner ökade kostnader för räntor, fjärrvärme och löner.
– Det är inget mål i sig för oss att göra för stora vinster. Fast under de senaste åren har vi kunnat redovisa bra resultat.

Annons
Läs också Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden” Basket ska blocka otrygghet på Hässle torg efter skottlossning Hackad hemsida gör det svårt att betala hyran i Borås Ett par tusen i hyresrabatt för rått-terrorn i Borås Skyhög vattenräkning efter tekniskt strul - "Hyresgäster förtvivlade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.