Annons

Vinsten stannar hos LKF i Lund

Lund Igår demonstrerade Hyresgästföreningen mot förslaget att plocka ut 20 miljoner kronor extra från LKF. I kommunfullmäktige röstades förslaget sedan ned.
Foto: Rikard Ljungqvist/Kristina Wahlgren

Den styrande kvintetten i Lund, som består av de fyra borgerliga partierna och partiet Förnyalund, fick inte igenom sitt förslag att göra ett extra vinstuttag på 20 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget LKF. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade nej i gårdagens kommunfullmäktige och därmed räckte inte rösterna för att kunna driva igenom förslaget.

– Det känns jättebra, säger Bengt Karlsson, ordförande i Hyresgästföreningen Lund/Sjöbo, som var på plats utanför kommunfullmäktiges sammanträde.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett trettiotal hyresgäster hade samlats för att visa sitt missnöje med förslaget att plocka ut 20 miljoner kronor. Och man hoppas och tror att närvaron gjorde skillnad.

– Jag tror att det påverkade att vi var där. Vi gör absolut skillnad och det är viktigt att visa att vi bryr oss. Vi ser uttaget som en dubbelbeskattning av hyresgästerna. Det är konstigt att politikerna inte tycks förstå att vinsten utgörs av hyran. Det är den enda inkomst LKF har, säger Bengt Karlsson.

Annons

Vänsterpartiet delade hans resonemang om att hyran är enda inkomsten och Jesper Sahlén (V) tyckte att pengarna i stället ska gå till renovering och nybyggnation.

Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.

– Vi kommer att fortsätta kämpa för att stoppa uttaget varje år. Det är orättvist att vissa lundabor ska betala in mer till Lunds välfärd än andra, sade Jesper Sahlén (V) under debatten i fullmäktige.

Jan Annerstedt från Förnyalund argumenterade för ett uttag:

Annons

– Vi har ett väldigt rikt bostadsbolag och en fattig och skuldsatt kommun. Att i det läget inte ta tillbaka lite av det kommunen satsat är inte rimligt. Det är inte bara hyresgästerna som skapar värde i bolaget, sade han.

Läs ocksåHär mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”Hans-Erik Pedersen vill att Förbos vinst ska användas till energieffektivisering och andra åtgärder som är vikitga för hyresgästerna, inte föras över till kommunen för att täcka andra utgifter.
Fakta: Kvintettens förslag

Förra året gjorde LKF en vinst på 108 miljoner kronor. Av den delades 1,3 miljoner kronor till ägaren, det vill säga kommunen. Kvintetten föreslog att kommunen skulle höja utdelningen med ytterligare 20 miljoner kronor 2019, därefter 15 miljoner kronor för åren 2020 och 2021.

Läs också Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal Efter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagen Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.