Annons

Vinsterna stannar i Eidar

Trollhättan De senaste fem-sex åren har det kommunala Bostads AB Eidar i Trollhättan gått med vinst. Samtidigt har hyresgästerna fått högre hyror. Eidars behov att stärka ekonomin långsiktigt är förklaringen.

Efter år av om- och nybyggnationer åkte Eidar i mitten av 1990-talet på en ekonomisk smäll.

Annons
Skälet var den dåvarande borgerliga regeringens minskade räntebidrag i kombination med outhyrda lägenheter. Företagets soliditet, det vill säga hur mycket av företaget som finansieras med eget kapital, blev väldigt låg.
– Förlusterna urholkade företaget, säger Eidars ekonomichef Urban Blom.
I de ägardirektiv som kommunen har för sitt bostadsbolag anges vilken soliditet man ska ha.
– Vi börjar komma upp på en rimlig nivå, säger Urban Blom, och betonar att de senaste årens vinster stannat i företaget för att användas till underhåll och ombyggnader.
Att underhållet tog stryk när Eidar inte hade fullt uthyrt var något som oroade Hyresgästföreningen.
– Hyresgästerna ska ha rätt till skötsel av sin bostad, det är det som skiljer hyresrätt från bostadsrätt och egnahem, slår Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Fridolfsson fast.
Hyresgästföreningen drev därför frågan om kommunens ansvar att ekonomiskt kompensera dessa förluster.
– Tyvärr tog inte kommunen detta ansvar.
Hyresgästföreningen har gått med på hyreshöjningar de senaste åren, i år dock bara 1,2 procent.
– Nu är vi ikapp till vissa delar men det har kostat en del att hämta igen detta.

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Rapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Efter rekordhöjningarna - studenter får allt svårare att klara hyran: "Slår extra hårt" Med 800 nya lägenheter och djärv kontorsflytt tackar vd:n för sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.