HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vinstuttag från MKB gick genom trots protester

Malmö Vid onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade politikerna att plocka 30 miljoner kronor från MKB:s vinst. Ett beslut som stötte på protester.

Politikerna klubbade som väntat igenom förslaget att ta en femtedel av MKB:s vinst, 30 miljoner kronor, för att täcka kommunens ökande kostnader för hemlösheten. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet.

– 30 miljoner kronor motsvarar hela summan av förra årets hyreshöjning. Det betyder att den hyreshöjning som MKBs hyresgäster fick betala 2013 nu går till att finansiera verksamhet i Malmö stad. Det är oacceptabelt, säger Anders Skans, vänsterpartiets gruppledare, i tidningen Skånskan.

Läs ocksåEfter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagenKatrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, samt pengar.

Han påpekade att ägaren enligt huvudregeln endast får ta ut en vinst som motsvarar statsräntan på insatt kapital, vilket för i år skulle innebära drygt sju miljoner kronor. Nu beslutade kommunstyrelsen att använda särskilda undantag för att få ta ut en högre vinst.

Även Hyresgästföreningen har reagerat på beslutet.

– Vi tycker att vinsten ska användas till att bygga nya hyreslägenheter och satsas på renovering och underhåll i befintliga områden. MKB har inte skött sina åtaganden. Kan detta vara ett sätt för kommunledningen att visa sitt missnöje? skriver Bo Nilsson, regionordförande Hyresgästföreningen södra Skåne i ett pressmeddelande.

Läs ocksåBodde nio månader i lägenheten – nu stämmer värden rökaren på 141 000 kronorMKB kräver en hyresgäst på 141 000 kronor efter att hon har rökt inomhus.
Läs också Nu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidare Efter tre flyttar på tre år - så fick Klara, 25, äntligen hyra i första hand Amir lurades av hyresbedragaren - hela familjen blev hemlös efter bluffen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.