Annons

Viteshot borta efter att mögliga lägenheter renoverats

Malmö Hyreshuset på Kollegiegatan hade problem med fukt och mögel – och fastighetsägaren kunde inte lämna klara besked. Men nu är hotet om vite borta, sedan fastighetsföretaget Willhem börjat renovera och se över huset.
Ett av de undersökta badrummen på Kollegiegatan. Här påträffades mögel.
Foto: Umor AB
Ett av de undersökta badrummen på Kollegiegatan. Här påträffades mögel.

Som Hem & Hyra tidigare berättat gjorde Malmö kommuns miljöförvaltning inspektioner i huset på Kollegiegatan i början av 2018, och upptäckte problem med mögel, fukt och ventilationen.

Willhem lämnade då en åtgärdsplan, där det framgick att två mögelskadade lägenheter skulle renoveras. Men kommunen nöjde sig inte, eftersom det inte framgick när renoveringarna skulle ske eller vad som skulle hända med de andra lägenheterna i samma hus. Därför kopplade miljöförvaltningen två olika viten till kraven på åtgärder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har Willhem renoverat de två fuktskadade lägenheterna och undersökt de flesta av de andra.

Annons

– Jag har själv varit i en av de här lägenheterna och pratat med hyresgästerna och de säger att allt är okej, säger Edita Alic, miljöinspektör på Malmö kommun.

Ett av de undersökta badrummen på Kollegiegatan. Här påträffades mögel.
Vattnet från badrummet kunde lätt ta sig under tröskeln ut i hallen. Så var det i en av de undersökta lägenheterna på Kollegiegatan.

I några lägenheter har det företag fastighetsägaren anlitat ännu inte kunnat komma in för att mäta fukt.

Men trots att det återstår vissa undersökningar menar Edita Alic att Willhem gjort det de kunnat, och ett vite är inte längre aktuellt så länge fastighetsägaren fortsätter att försöka få tag på de sista hyresgästerna.

Annons

– Vi kommer att boka upp en uppföljning för att säkerställa att allt är som de säger, säger miljöinspektören.

Fakta: Willhem-koncernen
  • Hyreslägenheterna på Kollegiegatan ägs av Willhem Malmö AB.
  • Willhem Malmö AB är ett dotterbolag till Willhem Fastigheter AB, som i sin tur ägs av Willhem AB.
  • Willhem AB ägs av pensionsfonden Första AP-fonden och grundades 2009.

Källa: Allabolag.se

Fakta: Första AP-fonden
  • Första AP-fonden är en av fem fonder i det allmänna inkomstpensionssystemet, och förvaltade förra året 323 miljarder kronor.
  • ”Första AP-fonden investerar långsiktigt och är en aktiv och engagerad ägare. Som ägare ställer fonden höga krav inom miljö, etik och bolagsstyrning”, står det på fondens egen hemsida.

Källa: Första AP-fondens hemsida

Läs också Försäljningen av Willhems hus i Seved är klar Hyresgästföreningen kritisk till Actas försäljning Willhem måste mögelsanera lägenheter - annars väntar vite Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.