Annons

Willhem måste mögelsanera lägenheter – annars väntar vite

Malmö Fastighetsägaren Willhem måste mögelsanera två lägenheter i stadsdelen Fosie i Malmö. Annars väntar vite på 10 000 kronor i veckan. Dessutom måste fastighetsägaren berätta vad som ska hända med resten av lägenheterna i fastigheten – för annars blir det ännu kostsammare.
En av de mögelskadade lägenheter som fastighetsägaren Willhem nu måste åtgärda.
Foto: Malmö kommun
En av de mögelskadade lägenheter som fastighetsägaren Willhem nu måste åtgärda.

Det var i slutet av januari som Malmö stads miljöförvaltning gjorde inspektioner på Kollegiegatan, som en del av det uppsökande arbetet i stadsdelen. Miljöförvaltningen besökte tjugo lägenheter och kunde hitta flera brister med ventilationen och problem med fukt och mögel.

Willhem har lämnat en åtgärdsplan, men denna är inte tillräcklig enligt miljöförvaltningen. Det saknas uppgifter om när saneringen av de två mögelskadade lägenheterna ska vara klar, eller om de andra lägenheterna i samma fastighet ska undersökas eller inte.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Miljöförvaltningen har nu ålagt fastighetsägaren att både åtgärda de mögliga lägenheterna och dessutom göra fackmässiga fuktmätningar i de andra lägenheterna. Hyresvärden har tre veckor på sig att sanera lägenheterna. Annars väntar ett vite på 10 000 kronor, som dessutom fortsätter att löpa varje vecka som bristerna finns kvar. Fuktundersökningen måste vara klar inom två månader. Annars väntar ett vite på 15 000 kronor i månaden.

Annons

När Willhem-koncernen 2010 tog över 2 000 lägenheter i Malmö från skandalvärden Acta uttryckte Hyresgästföreningen sin oro över den nya ägaren.

– Det känns inte bra att de ska ge sig in som noviser med ett nybildat bolag som saknar erfarenhet av tung förvaltning, sa Christina Wessling, den dåvarande regionchefen i södra Skåne, i december 2010.

Läs ocksåFörsäljningen av Willhems hus i Seved är klar

Annons

 

Fakta: Willhem-koncernen
  • Hyreslägenheterna på Kollegiegatan ägs av Willhem Malmö AB.
  • Willhem Malmö AB är ett dotterbolag till Willhem Fastigheter AB, som i sin tur ägs av Willhem AB.
  • Willhem AB ägs av pensionsfonden Första AP-fonden och grundades 2009.

Källa: Allabolag.se

Fakta: Första AP-fonden
  • Första AP-fonden är en av fem fonder i det allmänna inkomstpensionssystemet, och förvaltade förra året 323 miljarder kronor.
  • ”Första AP-fonden investerar långsiktigt och är en aktiv och engagerad ägare. Som ägare ställer fonden höga krav inom miljö, etik och bolagsstyrning”, står det på fondens egen hemsida.

Källa: Första AP-fondens hemsida

Läs också Ny handel med svartkontrakt avslöjad i Malmö Värdarna som är sämst i landet Hyresgästföreningen kritisk till Actas försäljning När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.