HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vräkta barn känner sig bortglömda

Nyheter Lyssna på mig! Ge stöd och kolla efteråt hur det har gått. Råden är riktade till ansvariga vuxna - från barn som själva har varit med om att bli vräkta.

Barnombudsmannen arbetar med att förebygga vräkningar av barnfamiljer, bland annat genom möten med tio olika kommuner. De har delat erfarenheter och metoder och samarbetat med Kronofogden och regeringens hemlöshetssamordnare. 

På det senaste mötet fick även de berördas röster komma fram. Tjänstemän från Barnombudsmannen har intervjuat barn som själva har varit med om att bli vräkta. De har sammanfattat några råd från barnen till beslutsfattarna i kommunerna:

Läs ocksåSpelberoendet förstörde hans liv
  • Lyssna. Det är viktigt för barnen att någon frågar hur man mår och lyssnar på svaret.
  • Informera. Barnen vill kunna förbereda sig mentalt, men även ha tid att packa. De vill också ha information om sina rättigheter och vilka alternativ som kan finnas.
  • Ge stöd. Barnen kan vilja ha olika former av stöd: hjälp med hyran en period, hjälp att hitta en annan bostad, stöd i den akuta vräkningssituationen, till exempel.
  • Följ upp. Flera barn ville att någon skulle höra av sig efteråt och visa att samhället bryr sig. Kanske kunde en lång period av osäkert boende ha kortats ner om någon följde upp vart de tog vägen efter vräkningen.

Sammantaget ger det en bild av att barnen känner sig utelämnade i en svår situation som drabbar hela familjen.

– Det är framför allt en perspektivkrock vi ser. Det blir ett väldigt fokus på de vuxna i en vräkningssituation och barnen blir lätt bortglömda. De vi har träffat känner att de inte har varit synliga, säger projektledare Martina Sundling.

Barnombudsmannens personal ska intervjua fler barn för att få fram mer underlag till en kommande rapport. Tanken är att det ska bli tydligare för beslutsfattarna hur deras verksamhet fungerar i praktiken.

Läs ocksåFull fart på Hallsta Summer Camp

De kommuner som deltar i arbetet om avhysningar av barnfamiljer är: Borås, Gävle, Kiruna, Landskrona, Luleå, Lund, Nynäshamn, Stockholm, Sundsvall och Västerås.

Fakta: Barn vräks fortfarande

Regeringen mål är att inga barn i Sverige ska vräkas.

Sedan 2008 samlar Kronofogden in statistik om hur många barn som berörs av avhysningar.

Antalet har legat mellan 600 och drygt 700 per år, men ser nu ut att minska. År 2012 vräktes 569 barn.

Det första kvartalet 2013 vräktes 129 barn – flest i de här kommunerna:

Kommun Antal barn
Stockholm 12
Motala 7
Malmö 7
Västerås 6
Göteborg 6
Örkelljunga 5
Hallstahammar 5
Uppsala 5
Källa: Kronofogden.
Läs också Kvinna hittad död i förråd – inneboende vräks Läckande kran och misär vräker Vårgårdabo Kongos ambassad vräks för miljonskuld i hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.