HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

VS-Hus får inte höja hyrorna med 20 procent

Västmanland Svartlistade bostadsbolaget VS-Hus fick nej till att höja hyrorna med runt 20 procent i Norberg och centrala Västerås, enligt två färska beslut från hyresnämnden.
Foto: Monika Steczkó
VS-Hus ville höja hyrorna för ett 40-tal hushåll i Norberg med 21 procent.

Tvisten mellan VS-Hus och Hyresgästföreningen har pågått i nära ett år och gäller hyror i Norberg och Västerås. VS-Hus ville höja hyrorna med 21 procent för ett 40-tal hushåll i Norberg, och med 20 procent för fem studentlägenheter i centrala Västerås.

För att få igenom sitt krav drev VS-Hus båda ärendena till hyresnämnden i Västerås. I april kom hyresnämndens beslut. I båda fallen gick nämnden på Hyresgästföreningens linje vilket innebär att hyresgästerna slipper de höga hyreshöjningarna. I stället höjs hyrorna i Norberg med i snitt 4,3 procent, och hyrorna för studentlägenheterna med 0,92 procent.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

VS-Hus argument var bland annat att deras hyror ligger lägre jämfört med andra bolag.

Annons

–  Det känns bra att hyresnämnden har lyssnat på våra sakliga argument. Domen visar att VS-hus hyror inte är lägre än hos andra hyresvärdar, vilket man har hävdat under flera års förhandlingar, säger Britt-Lis Bivall, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i ett uttalande.

I början på året hamnade VS-Hus med lägenheter i Västerås, Hallstahammar, Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg för första gången på Hem & Hyras svarta lista. Bolaget är känt för att försöka höja hyrorna utan att förhandla först och får genomgående bottenbetyg av sina hyresgäster i enkäter.

Annons
Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

Hem & Hyra har sökt Liselotte Varnäs, vd för VS-Hus, för en kommentar.

Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.