HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Wallenstam höjer med 0,9 procent

Stockholm Hyran höjs för 5 200 hyresgäster hos Wallenstam, Össebyhus, Danderyd och Vallentuna kommun. Höjningen varierar mellan 0,7 – 0,9 procent.

Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm, är nöjd med uppgörelsen för Wallenstams 4 000 hyresgäster.

Överenskommelsen innebär att hyresgästerna får en höjning med 0,9 procent från första januari. Precis som uppgörelser med flera andra privatvärdar den senaste tiden utgör 0,2 procent av höjningen, en höjning för att hyresvärden har tecknat ett samrådsavtal med Hyresgästföreningen vid upprustning.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

– Det är en jättebra överenskommelse. Vi försöker få fastighetsägarna att ta ansvar för upprustningarna och ha samråd med hyresgästerna. Därför känns det bra att vi har ett avtal där hyresgästerna får inflytande och kan välja olika upprustningsnivåer.

Annons

Han säger att Hyresgästföreningen har anledning att vara självkritiska till att hyresgäster tidigare har haft problem att teckna samrådsavtal med privatvärdar trots uppbackning från Hyresgästföreningen.

– Men den senaste tiden har vi tecknat flera avtal med privatvärdar där de har fått 0,2 procent för ett samrådsavtal och det är bra. Direktiven från Hyresgästföreningens riksförbund är också att vi ska fokusera på upprustningsfrågor och teckna samrådsavtal, säger han.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

Enligt en ny överenskommelse höjs också hyran för 1 200 hyresgäster i norrort. Vallentunas kommunala bostadsbolag Össsebyhus höjer hyran med 0,7 procent från första januari 2017. Utöver det höjer Danderyd och Vallentuna kommun hyrorna med 0,7 procent från första april.

Annons

Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam skriver i ett mejl att ”Vi är glada att vi hittat en nivå som båda parter kunnat acceptera och kommit fram till en överenskommelse för hyrorna i Stockholm”.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.