Annons

Wallenstam höjer med 0,9 procent

Stockholm Hyran höjs för 5 200 hyresgäster hos Wallenstam, Össebyhus, Danderyd och Vallentuna kommun. Höjningen varierar mellan 0,7 – 0,9 procent.

Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm, är nöjd med uppgörelsen för Wallenstams 4 000 hyresgäster.

Överenskommelsen innebär att hyresgästerna får en höjning med 0,9 procent från första januari. Precis som uppgörelser med flera andra privatvärdar den senaste tiden utgör 0,2 procent av höjningen, en höjning för att hyresvärden har tecknat ett samrådsavtal med Hyresgästföreningen vid upprustning.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är en jättebra överenskommelse. Vi försöker få fastighetsägarna att ta ansvar för upprustningarna och ha samråd med hyresgästerna. Därför känns det bra att vi har ett avtal där hyresgästerna får inflytande och kan välja olika upprustningsnivåer.

Annons

Han säger att Hyresgästföreningen har anledning att vara självkritiska till att hyresgäster tidigare har haft problem att teckna samrådsavtal med privatvärdar trots uppbackning från Hyresgästföreningen.

– Men den senaste tiden har vi tecknat flera avtal med privatvärdar där de har fått 0,2 procent för ett samrådsavtal och det är bra. Direktiven från Hyresgästföreningens riksförbund är också att vi ska fokusera på upprustningsfrågor och teckna samrådsavtal, säger han.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Enligt en ny överenskommelse höjs också hyran för 1 200 hyresgäster i norrort. Vallentunas kommunala bostadsbolag Össsebyhus höjer hyran med 0,7 procent från första januari 2017. Utöver det höjer Danderyd och Vallentuna kommun hyrorna med 0,7 procent från första april.

Annons

Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam skriver i ett mejl att ”Vi är glada att vi hittat en nivå som båda parter kunnat acceptera och kommit fram till en överenskommelse för hyrorna i Stockholm”.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.