HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ystadbostäder höjer hyran två procent

Ystad Efter medling i Hyresmarknadskommittén har Ystadbostäder och Hyresgästföreningen enats om en hyreshöjning på 2 procent för 2013.

Det var när Hyresgästföreningen vägrade att gå med på Ystadbostäders ursprungliga bud på 3,5 procents höjning som hyresförhandlingarna strandade i december förra året. Nu har Hyresmarknadskommittén i Stockholm, där representanter från både SABO och Hyresgästföreningen ingår, medlat mellan parterna.

Hyran för Ystadbostäders hyresgäster höjs med 2 procent från den 1 januari i år. Men ännu återstår en tvistefråga att lösa. Det kommunala bostadsbolaget vill nämligen även spara in på underhållet genom att förlänga underhållsintervallerna samt genom att bort möjligheten till tidigarelagt underhåll.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

– Det hyresgäststyrda lägenhetsunderhållet är en viktig del av hyran och medbestämmandet för hyresgästerna och att minska detta skulle innebära en klar försämring, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons

Under våren kommer Hyresgästföreningen och Ystadbostäder att fortsätta förhandlingarna om lägenhetsunderhållet.

– Om inte Ystadbostäder blir nöjda med villkoren för detta har de tyvärr möjlighet att påkalla en ny för-handling om hyresjustering från den 1 juni i år, säger Petter Ek.

Annons
Läs ocksåHyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Även hyrorna för 2012 avgjordes av Hyresmarknadskommittén. Ystadbostäder hade då ursprungligen begärt en hyreshöjning på 3,9 procent men fick nöja sig med 2,8 procent från den 1 februari.

Läs också Rekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll vänta Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster Hyresförhandlingarna bröt samman – bostadsbolag anklagas för kartellbildning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.