Annons

Yxman attackerade brevbäraren och grannen – får ändå bo kvar: ”Jävligt tur att han missade”

Stenungsund Mitt på dagen löpte mannen amok i kvarteret, beväpnad med yxa och flera knivar. Att ingen kom till skada var en ren tillfällighet. Men trots attackerna mot flera personer och skadegörelse för tiotusentals kronor låter hyresvärden mannen bo kvar.
Brevbäraren tvingades fly hals över huvud sedan han fått en yxa kastad mot sig från bara några meters håll.
Foto: Polisen
Brevbäraren tvingades fly hals över huvud sedan han fått en yxa kastad mot sig från bara några meters håll.

Det är en vanlig försommarmåndag i ett bostadsområde i Stenungsund. Brevbäraren är ute på sin dagliga cykelrunda i kvarteret. I ögonvrån noterar han en man som beter sig underligt.

Brevbäraren parkerar cykeln och tar upp en postbunt att dela ut. Då kommer mannen plötsligt springande, höjer en yxa och slungar den rakt emot honom på bara några meters avstånd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Den beslagtagna yxan som polisen hittade när mannen greps.
Den beslagtagna yxan som polisen hittade när mannen greps.

– Jag blev jävligt rädd och jag tänker bara att det var jävligt tur att han missade, ska brevbäraren senare berätta för polisen i förhör.

– Hade jag inte sett yxan … ja, då vet jag inte.

Jagade granne med yxa och kniv

Ungefär samtidigt kommer en av grannarna hemcyklande från jobbet för att äta lunch. Medan han låser cykeln märker han hur den aggressive mannen iakttar honom och kommer närmare. Grannen blir vaksam och drar sig mot sin port, ett stenkast från områdets förskola.

Då går mannen till attack med en kniv. Grannen lyckas ta sig in genom porten och stänga till. Men angriparen ger inte upp, tvärtom. Med yxan krossar han entrérutan och tar sig in. Sedan går han loss på första bästa lägenhetsdörr med ett flertal hugg.

Här tog sig yxmannen in i jakt på en flyende granne.
Här tog sig yxmannen in i jakt på en flyende granne.

För polisen berättar grannen hur han skräckslagen flydde upp till sin lägenhet och låste in sig, fullt på det klara med vad alternativet var:

– Då hade han huggit mig och kanske dödat mig på plats. Det var tur för mig att jag till en början uppfattade situationen. Jag uppfattade direkt vad han skulle göra.

Läs också"Mamma, jag vill inte bo granne med han" - så hanterar du barnens oro för grannenEn siluett av ett barn som sitter i dörren till ett badrum och en kvinna vid en röd tegelvägg.

Dömd till 1,5 års fängelse

Även brevbäraren flyr springande, utan att våga se sig om. Han blir insläppt i en lastbil där han får skydd tills polisen kommer. Under tiden blir hans arbetscykel sönderslagen.

Yxmannen är i 40-årsåldern och själv hyresgäst i området. Under sommaren döms han till 1,5 års fängelse för flera fall av grovt olaga hot, skadegörelse och grovt brott mot knivlagen i samband med attackerna.

Annons

I förhör bekräftar mannen själva händelseförloppet, men säger sig nätt och jämnt komma ihåg det. I stället upplevde han det som att han var inne i en filmtrailer. Han menar att han inte hade för avsikt att begå några brott, och att han därför inte kan ställas till svars för attackerna.

Läs ocksåSvårt vräka en granne som stör: "Det värsta jag har upplevt"Hyresgästen Idon Karlsson i sin lägenhet.

Uddevalla tingsrätt håller inte med. Domstolen bedömer visserligen att mannen har begått brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Men den tillfälliga psykosen löste ut på grund av droger, och mannen anses alltså själv har orsakat den.

Tingsrätten konstaterar att mannen varit tillräckligt medveten om vad som hände för att kunna dömas för brotten. Rätten slår också fast att både brevbäraren och grannen hade rimliga skäl att frukta för sin egen säkerhet, eftersom mannen agerat helt hänsynslöst.

Bara tillfälligheter gjorde till exempel att yxan missade brevbäraren. Hade den träffat hade det vassa tillhygget orsakat svåra och troligen livsfarliga skador.

Utöver fängelsestraffet ska mannen betala skadestånd på drygt 100 000 kronor. Dels till brevbäraren och grannen som attackerades, dels till hyresvärden Stenungsundshem för skadorna på huset, och dels till postföretaget för reparation av brevbärarens cykel.

Har bara fått en varning av värden

Men trots domen får mannen behålla sin lägenhet i området. Det bekräftar det kommunala bolagets vd Svante Lahti.

– Hyresgästen blev inte uppsagd och är kvar hos oss, säger han till Hem & Hyra.

Bostadsbolaget bedömer att underlaget att säga upp yxmannen är för tunt rent juridiskt.

– Besittningsskyddet är så starkt. Vi har avvaktat, och kommer att skicka en anmodan om rättelse. Det är så vi har resonerat kring den här frågan. Kanske lite passivt från vår sida måste jag medge, säger Svante Lahti.

Annons

Rättelsen innebär i praktiken en varning. Om något mer händer riskerar hyresgästen omedelbar uppsägning.

– Sker det här igen kommer vi naturligtvis vara i kontakt med polisen. Nästa steg blir en avhysning. Vi kan inte ha kvar den typen av hyresgäster.

En annan av era hyresgäster blev attackerad. Vad vill du säga till grannar som kanske känner oro?

– Att om de ser någonting så ska de ringa polisen. Och att ringa vår störningsjour om det är någon störning. Det här är en händelse som inte är jätterolig bland våra hyresgäster. Den skapar ju en otrygghet.

”Borde ha agerat lite tuffare”

Efter ett år på Stenungsundshems vd-stol menar Svante Lahti att bolaget kan behöva markera skarpare i liknande situationer framöver.

– De här händelserna är inte jättevanliga, men det är klart att man reflekterar. Jag tycker att vi borde ha agerat lite tuffare än vad vi gjort i det här fallet. Så vi måste titta över våra rutiner. Ibland kanske man till och med får driva det som en avhysning direkt, och pröva fallet i hyresnämnden.

I ett liknande fall i Göteborg bedömde hyresnämnden först att en hyresgäst skulle få bo kvar, trots att han vid ett tillfälle attackerat en trygghetskonsulent från störningsjouren i trapphuset. Mannen hade bott i huset i många år och tidigare skött sig utan anmärkningar.

Men när fallet prövades i hovrätten i vintras revs beslutet upp. Hyresgästen tvingades därmed flytta ut.

Läs också Attackerade Störningsjouren med strypgrepp – får bo kvar trots grannens larm Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.