Annons

Så fixar du stoppet i avloppet

Tester Stopp i avloppet igen? Ingen panik. Hem & Hyra tipsar om hur du löser proppen, utan skadliga kemikalier.
Foto: TT Historical
Fixa själv. I hyresgästens vårdplikt ingår att rensa vattenlås. Ibland kan det vara svårt, som när man är äldre. Många värdar hjälper hyresgästerna i sådana lägen. Be om hjälp!

Vatten som blir stående i tvättställ och vask, och duschar som svämmar över. Stopp i avloppet drabbar de flesta av oss, gärna när det passar som allra sämst.

? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Som tur är finns det flera smarta hjälpmedel och metoder för att få vattnet att rinna igen. Kemiska och frätande propplösare som kaustiksoda eller lut är dock inte en bra lösning. De frätande medlen kan orsaka svåra skador på människor och också skada själva rören. Kemikalieinspektionen avråder från användning.

– Det är förvånande att de fortfarande får säljas, säger Rolf Alm, VVS-ingenjör med många års erfarenhet från branschen.

Han förespråkar i stället mekanisk rengöring, med händer och lämpliga redskap. Första hjälpen-metoden när det rinner dåligt är en så kallad vaskrensare – en sugkopp med skaft som finns i olika storlekar. Genom att sätta fast sugkoppen över hålet och dra skaftet upp och ned kan man få det som sitter fast i röret att släppa.

Annons
Läs ocksåPlastkassarna gör upp – mest prisvärda avfallspåsen

– En sådan ska finnas i varje städskåp, säger Rolf Alm.

Att rensa vattenlåsen under tvättställ, diskho och golvbrunn i badrum är nästa steg. Hur äckligt eller jobbigt man än tycker att det är så är det något man måste lära sig.

– Våra avlopp är helt enkelt konstruerade så att hår och skräp ska fastna i vattenlåsen, och ibland behöver man rensa.

Läs ocksåSladdlösa dammsugare dör inom en kvart – här är bästa modellenStädar hemma med sladdlös batteridriven dammsugare

Om man förebygger att hår och annat åker ner behöver man förstås inte rensa lika ofta. Det finns till exempel hårfällor som man placerar direkt i hålet i handfatet, eller precis under gallret i duschen. Med jämna mellanrum fiskar man upp fällan och tömmer.

Sitter stoppet längre bort än vattenlåset kan man använda sig av ett rensband eller en rensvajer som man skickar in i röret för att ta sönder eller fiska upp det som fastnat.

Annons

– Det brukar lösa akuta problem så att man klarar sig ett tag, säger Rolf Alm.

Ibland kommer problemen snart tillbaka, och då kan det behövas en ordentlig renspolning av proffs.

– Det är förstås fastighetsägarens ansvar att ordna med, men som hyresgäst har du ansvar för att uppmärksamma fastighetsägaren på problemen.

Frätande propplösare, kaustiksoda, lut med mera
Delbetyg 1 till 5
Pris
20 kronor/flaska
Funkar hur
Medel med frätande ämnen som natrium- eller kalciumhydroxid hälls i avloppet för att lösa proppen.
Tänk på
Bör undvikas. Kan orsaka allvarliga skador om man får i sig medlet, eller får det på huden eller i ögonen. Kan även skada rören (kan verka frätande på metall). Om du behöver tillkalla hjälp med stoppet, berätta för rörmokare eller bovärd om du använt medlet.
Biologisk avloppsrens
Delbetyg 1 till 5
Pris
Från cirka 60 kronor/flaska
Funkar hur
Medel med enzymer och mikroorganismer som bryter ner organiska avlagringar. Hälls i avloppet och bildar en film på insidan av röret som motverkar att tvålrester, fett med mera fastnar.
Tänk på
Används framför allt förebyggande. Funkar mindre bra vid akut stopp.
Husmorstips (hemmablandning)
Delbetyg 1 till 5
Pris
Varierar
Funkar hur
Häll lite bikarbonat eller bakpulver i avloppet. Häll sedan på vinäger eller ättika. Låt verka en stund. Spola sedan med kokhett vatten.
Tänk på
Värt att testa. Kan hjälpa till att få bort enklare proppar och förbättra genomrinningen. Man får pröva sig fram med proportionerna.
Vaskrensare
Delbetyg 1 till 5
Pris
Från cirka 30 kronor
Funkar hur
Tryck fast vaskrensarens sugkopp över avloppshålet. Fyll tvättstället eller diskhon med vatten till hälften och pumpa upp och ned. Suget skapar en rörelse inne i röret som gör att det som fastnat kan släppa.
Tänk på
Sätt för översvämningshålet med en trasa eller en bit tejp. Det blir bättre sug om det inte kommer in luft den vägen.
Förebyggande hårfällor
Delbetyg 1 till 5
Pris
Cirka 50 kronor
Funkar hur
Kan se ut på olika vis – ofta som en liten korg av nät som sätts framför hålet. Finns även modeller som ser ut som en avklippt flaskborste som sätts ner i röret uppifrån. Håren fastnar på stråna.
Tänk på
Kolla så att hårfällan passar till det tänkta avloppet.
Rensband/rensspiral
Delbetyg 1 till 5
Pris
Från cirka 50 till 150 kronor
Funkar hur
Ett långt böjligt stålband eller stålvajer som matas ned i röret tills det tar stopp. Genom att skruva och trycka med bandet/vajern kan man få loss proppen. Har ibland en spiral längst fram som kan skruvas in i det som sitter fast för att få med det upp.
Tänk på
Kolla att kvaliteten verkar okej. Rörmokare vi pratat med varnar för att delar från de billigaste varianterna kan lossna i röret och göra situationen värre.
Fakta: Rensa dina vattenlås!

Tvättställ/diskho: Ställ en hink under för att slippa smutsigt vatten på golvet eller i skåpet.
Skruva av locket så att vatten och smuts som finns i låset rinner ut i hinken. Skruva sedan loss låset från rören, ta bort smuts som fastnat och spola igenom med hett vatten. Ta bort det du kommer åt i rören innan du sätter tillbaka låset. Var noga så att packningarna kommer rätt.
Golvbrunn: Ta bort silen där vattnet rinner ned. Vik undan eller ta bort röret om du har badkar. I avloppshålet sitter en insats, dra den rakt upp. Gör rent insatsen. Ta bort hår och smuts från golvbrunnen och spola ur den med duschen.
Se till att gummipackningen sluter tätt när du sätter tillbaka insatsen, annars kan lukt tränga upp från avloppsröret.

Läs också Stort test: Bästa medlen för fläckborttagning Här är kaffefiltret som ger bästa smaken Den bästa flyttkartongen är korad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.