Annons

Dela odlarglädjen med barnen – så kommer ni i gång

Tips & Råd ​Dela odlarglädjen med barnen! Låt dem så frön, sätta kärnor och prova växter som doftar eller har nästan magiska krafter, som aloe vera. Hem & Hyra tipsar dig steg för steg hur ni kommer i gång.
De flesta barn är nyfikna på hur saker och ting fungerar.  Stilla deras vetgirighet när det gäller växter genom att låta dem få tillgång till en fönsterkarm.
I kylskåp och skafferi har de flesta av oss material till de små blivande trädgårdsmästarna. I grönsaker och frukter finns det frön som man kan ta till vara på. Det enklaste är att spara kärnor från avokado, apelsiner, clementiner eller paprikor. Vitlök kan man också odla i en kruka på fönsterkarmen liksom tomater.
 
Om fröna är inneslutna i ett geléaktigt hölje, som gurka och tomat, bör man skölja bort detta noga och torka fröet innan man sår. Självklart kan man också köpa några fröpåsar. Lättare än enkelt är att skära toppen av en rotfrukt som morot, palsternacka eller rödbeta och lägga den i ett fat med vatten.
 
För att stimulera doftsinnet kan ni skaffa växter med doftande blad, till exempel doftpelargoner som är lättskötta och klarar även en ouppmärksam vattnare. Gnuggar man bladen mellan fingrarna utsöndrar doftpelargoner härliga dofter såsom citron eller muskot.
 
En växt som borde finnas i varje hem är aloe vera, vars växtsaft läker sår. Särskilt om man har småsår, hudsprickor eller råkar bränna sig lite är det perfekt att klippa ett blad av aloe veran och droppa växtsaften på huden, som då läker betydligt snabbare. Inte konstigt att den ibland kallas plåsterblomma.
 
Kom i gång så här:

Annons
1. Köp en påse vanlig blomjord och några krukor av plast eller terrakotta, med hål i botten. Skaffa frön, antingen från kylskåp och skafferi eller köp en fröpåse.
 
2. Fyll krukan med 2/3 jord. Tryck till lätt och lägg i 3–4 frön, med avstånd.
 
3. Täck med 1 centimeter jord och vattna.
 
4. Ställ krukan på ett fat i fönstret så att den får både ljus och värme.
 
5. Se till att jorden inte torkar ut medan fröna gror.
Vitlök:Ta loss några klyftor och plantera dem i en kruka med jord så att den spetsiga delen sticker upp. Vattna. Snart börjar blasten växa. Klipp och ha på maten eller mackan.
 
6. Kärnor. Ta en kärna ur frukten du ätit och tvätta den. Lägg den på ett hushållspapper för att torka några dagar. Sätt kärnorna i en kruka med jord, vattna och vänta.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.