Annons

Grön gardin utan ansträngning

Tips & Råd ​​Klätterväxter i kruka fungerar som en grön gardin i ditt fönster. Genom att de växer på höjden får du en grönare och lummigare bostad utan att anstränga dig särskilt mycket.
Klätterväxter säljs oftast på en rund båge eller med stödpinnar. Det är förstås både av praktiska och estetiska skäl. Många tycker att de runda bågarna är riktigt vackra. Efter en tid vill många klätterväxter rymma från sitt stöd. Då får du välja mellan att hjälpa dem att sno vidare runt sin båge eller låta dem klättra mera fritt. Kanske kan du hänga ett rep från gardinstången som de kan ta tag i, eller så köper du en större spaljé i blomsterbutiken.
 
En del klätterväxter fungerar egentligen bättre som hängväxter och då kan du plantera om växten i en ampelkruka och i stället hänga den i ovankanten av fönstret.
 
När sommaren kommit och risken för frostnätter är förbi (normalt i början av juni) kan du flytta ut många av krukväxterna på balkongen. Vänj dem vid utevistelsen lite i taget så att sol, regn och vind inte blir en chock. Värst är solen som kan ge bladen fula brännskador. Genom att hänga så kallad fiberduk (finns i trädgårdsbutiken) eller ett tunt lakan över dem den första veckan kan de acklimatisera sig i lugn takt. Komplettera gärna med klättrande ettåriga sommarblommor som du sår eller köper som plantor.
 
​ Klätterväxter i kruka fungerar som en grön gardin i ditt fönster. Genom att de växer på höjden får du en grönare och lummigare bostad utan att anstränga dig särskilt mycket.
Som alltid är det lättare att lyckas om du väljer krukväxt efter förutsättningarna. Placera solälskande växter i söderfönstret och de som föredrar skugga i norr eller västerläge. Utomhus är det ännu viktigare att välja rätt läge.
 
Tänk på att solen torkar ut – så glöm inte att vattna. Utomhus där vinden bidrar till att torka ut jorden är det extra viktigt att vattna ofta. Under värmeböljor betyder det varje dag!
 
Alla krukväxter är inte lika förtjusta i att flytta utomhus. Växter med ludna blad, som saintpaulia, eller med blommor som är känsliga för regn, t ex kornettblomma, bör åtminstone stå under tak.

Blomman för dagen. Ettårig klätterväxt för balkong. Varje blomma varar en dag, men det kommer nya knoppar igen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Annons

Murgrönan. Jämn vattning och hög luftfuktighet.

Doftrankan. Den översållas av vita doftande blommor under våren. Ge den gärna ett sommarlov på balkongen.

Annons
Läs ocksåIda hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvorOdla vindruvor hemma är inte omöjligt

Fakta: Gröna klättrare


Gullranka
Murgröna
Plättar i luften
Vippjasmin
Porslinsblomma
Doftranka
Bägarranka
Passionsblomma
Blyblomma
Ampelväxter
Lyktranka
Ampelfackla
Vandrande jude
Blomman för dagen
Fjärilskrasse
Luktärt​

Läs också Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.