Annons

Här finns förtur till bostad

Tips & Råd Har du lätt att få jobb men svårt att få bostad? Var femte kommun kan ge förtur till lägenhet om du har fått arbete. Hem & Hyra har hela listan.
Utan jobbförtur hade Gällivare haft en sjuksköterska mindre. Mika Järvinen fick bostad tack vare sitt jobb. "Den passar oss perfekt", säger Mika. Hustrun Pia-Maria är arbetssökande snickare och dottern Anni-Maria går i skolan.

Kommuner vill ha skattebetalare och tillväxt, arbetsgivare vill ha rätt person på rätt plats och du vill ha jobb och bostad.
I mer än var femte kommun kan ni enkelt slå dessa tre flugor i en smäll.
Hem & Hyra har undersökt var det finns möjlighet att glida förbi bostadskön för den som vill flytta för att ta ett nytt jobb. 
Kartläggningen visar att det finns sådana förturssystem i 64 kommuner och att över 800 personer har fått bostad den vägen hittills i år.

Mika Järvinen är en av dem. Han är sjuksköterska och fick jobb i Gällivare, som har en flera år lång bostadskö. Om inte Gällivare kommun hade haft förturssystem skulle familjen troligen ha hamnat någon helt annanstans. Nu fick de snabbt en fyra hos det komunala bostadsbolaget Topbostäder.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det hade varit jättesvårt att ta det här jobbet om jag inte hade fått den hjälpen, säger han.

Jobbförturer har blivit vanligare under 2000-talet. I Boverkets bostadsmarknadsenkät 2004 svarade 35 kommuner att de hade sådana regler. Nu är de nästan dubbelt så många. 
Utvecklingen har gått jämsides med att bostadsbristen har brett ut sig. I dag är det svårt att få tag i en hyresrätt även i många små och medelstora kommuner. 
I småländska Värnamo, till exempel, står 7 000 aktivt sökande i kö till det kommunala bostadsbolaget Finnvedsbostäder och man kan få vänta ett år på att få en hyresrätt. 
Samtidigt finns det jobb. Småföretag och industrier, skolor och sjukhus behöver anställa, delvis genom att locka till sig folk utifrån.
Därför kan de som får anställning i kommunen prioriteras. Caroline Fagerström, marknadschef på Finnvedsbostäder, bedömer att 10–15 personer per år får hjälp. 
– Det är viktigt och jätteroligt att många vill flytta hit. Samtidigt är ju våra gamla kommuninnevånare precis lika viktiga och frustrationen är stor när det tar så lång tid att få en lägenhet. Det är en svår balansgång.

Annons

I storstadsområdena däremot, där lägenhetsköerna är allra längst, finns inte jobbförturer. Enligt Stockholms handelskammare har vart fjärtde tillväxtföretag hindrats i sin utveckling på grund av bostadsbristen och många arbetsgivare försöker på olika sätt hitta lägenheter för att kunna rekrytera personal utifrån.

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

Några exempel är Karolinska sjukhuset som hyr ut tillfälliga personalbostäder och Lidingö kommun som äger ett 50-tal bostadsrätter som hyrs ut till nyrekryterad personal med bristyrken.

De kommuner som har förturssystem ställer dock oftast inga särskilda yrkeskrav. Hem & Hyras undersökning visar att de allra flesta kan ordna bostad bara du har fått anställning i sex eller tolv månader och inte redan bor så pass nära att du kan pendla.

Annons

I Gävle, som toppar listan över antal förtursärenden, har reglerna varit mer generösa än så. De kan nu vara på väg att stramas upp, berättar Maria Nwokoro på Gävle kommun.
– Vi har inga kriterier för pendlingsavstånd, så det har varit lättare för en ungdom från Sandviken, tre mil bort, att få bostad här än för en Gävleungdom.

Läs ocksåKändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos"
Fakta: Här kan du få jobbförtur
Kommun Antal förturer i år
Alvesta 10 *
Arvidsjaur 3 ***
Arvika 5 *
Bollnäs 17 **
Bromölla vet ej
Burlöv 0
Eda vet ej
Eksjö vet ej
Falkenberg 21
Falun 20 *
Gagnef 5-7
Gällivare 50 *
Gävle 158
Hallsberg 5
Halmstad 17
Hällefors vet ej
Jokkmokk 5
Kalmar vet ej
Karlshamn 0-5
Karlskoga 27
Karlstad 66
Katrineholm vet ej
Kil 2
Kramfors 16
Laxå 1
Leksand 3
Ljungby 13
Ludvika 54
Malå 0
Mark 17
Mjölby 5 *
Mora 16
Mönsterås vet ej
Norsjö 2
Nynäshamn **
Oskarshamn ***
Ovanåker 6 *
Sandviken vet ej
Sigtuna vet ej
Skinnskatteberg 1
Sotenäs 4
Strömsund 3
Sundsvall 125
Säffle vet ej
Säter vet ej
Söderhamn 3
Timfå 5
Tingsryd 1 *
Torsby 13
Tranemo 1
Trollhättan vet ej
Vaggeryd 10 *
Vansbro vet ej
Vetlanda 10 *
Vänersborg 3
Värnamo 10-15 ***
Västervik 24 *
Växjö vet ej
Ystad 6 **
Årjäng 1
Åsele 0
Älvdalen 2
Örebro 65
Örnsköldsvik vet ej **
Övertorneå 2 *

Teckenförklaring: *=Uppskattat antal, **=Ej förtur, men extra köpoäng, ***=Ej förtur, men ”prioriterar”, Vet ej=Ingen uppgift om antal förturer i år.

SÅ GJORDE VIVi har utgått från Boverkets bostadsmarknadsenkät 2015, där 68 kommuner uppgav att de hade förtur för personer som fått arbete i kommunen. Vi ställde frågor till deras bostadsbolag. Fyra svarade att de inte har jobbförtur. Av de 64 som har någon typ av förturssystem angav sex att de ger extra köpoäng eller ibland prioriterar inflyttade med jobb. 13 har ingen uppgift om hur många som har fått förtur.

Läs också Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.