Annons

Hyra ut i andra hand – det här gäller

Tips & Råd ​Fredrik Laliberté trodde att han gjort allting rätt. Men efter att ha hyrt ut i andra hand i två år tvingades han att betala tillbaka 11 600 kronor. Det här är vad som gäller om du hyr ut i andra hand.
Studier i sjöfart och logistik lockade stockholmaren Fredrik Laliberté till Göteborg. Han bestämde sig för att hyra ut sin tvåa på 43 kvadrat i Hägersten i andra hand – utifall han skulle komma tillbaka till Stockholm efter plugget. Den ordinarie hyran var 3 184 kronor. Fredrik tog ut 3 713 kronor eftersom det ingick en tvättmaskin och att lägenheten hade visst möblemang. 
– Jag var aldrig intresserad av att ta ut någon ockerhyra. Jag lade på lite för slitage och att jag lämnade kvar lite möbler. 
 
Under de nästan två år som Fredrik Laliberté hyrde ut lägenheten fungerade allting friktionsfritt. När studierna var avslutade beslutade han sig för att stanna kvar i Göteborg och säga upp lägenheten i Hägersten. Han fick jobb som oljemäklare, vilket innebär att han köper och säljer drivmedel till fartyg. Mobiltelefonen ringer konstant under lunchen.
 
Några månader efter att han lämnat Stockholm och lägenheten damp det ned ett brev från hyresnämnden på hallmattan. Andrahandshyresgästen hade ansökt om återbetalning av hyra i efterhand.
– Jag ringde upp hyresgästen och frågade om något varit oklart. Men hon hänvisade bara till sitt ombud.
 
När ärendet kom upp i hyresnämnden lät han en kompis som är jurist och bor i Stockholm representera honom. Andrahandshyresgästen medverkade personligen samt hade ett ombud från Hyresgästföreningen. Tvistefrågorna i nämnden var huruvida tvättmaskinen fungerade eller inte och om möblemanget var så omfattande att det var rätt att göra ett påslag på hyran.
– Det var svårt för min kompis att insistera på att tvättmaskinen fungerade. Men jag sålde den för några tusen efter att jag sagt upp lägenheten. Och köparen har inte klagat.
 
Hyresnämnden kom med ett förlikningsförslag som innebar att Fredrik skulle betala tillbaka 8 500 kronor. Andrahandshyresgästen accepterade förslaget medan Fredrik sa nej. Nämnden valde att gå på andrahandshyresgästens linje och beslutade att han skulle betala tillbaka 11 600 kronor.
– I efterhand borde jag såklart ha tackat ja till förlikningsbudet. Men jag ville testa vad nämnden skulle komma fram till.
 
Fredrik Laliberté valde att inte överklaga utan tyckte att det var bättre att lämna allt bakom sig. När det var dags att punga ut med pengarna hade han börjat jobba och hade inga problem att betala – även om han hellre använt pengarna till en semesterresa. Nu bor han i en hyresrätt på Guldheden tillsammans med sambon Anna och har inga planer på att flytta.
 
Fredrik tycker att det är bra att det finns ett system där andrahandshyresgäster som betalt ockerhyror kan få upprättelse. Men han tycker att hans påslag på 529 kronor, eller knappt 17 procent, var okej.
– Hyr man ut en centralt placerad lägenhet med hög standard och möblemang så tycker jag det borde vara okej med lite mer än ordinarie hyran. Lägenheten slits och man tar en risk att något går sönder eller förstörs. Omkring 20 procent tycker jag borde vara rimligt.
 
Tips från Fredrik:

Annons
  1. Kolla vilka lagar som gäller.
  2. Ta referenser från tidigare hyresvärdar.
  3. Var öppen mot hyresgästen. Berätta vad du betalar i hyra.
  4. Fundera på hur omfattande möblemanget är.
 

Annons
Fakta: När du hyr ut


Skaffa tillstånd från värden! Annars riskerar du att bli av med ditt kontrakt. Om du blir nekad kan du gå till hyresnämnden.
 Skriv ned vad som finns i lägenheten, ta bilder. Om något går sönder måste du driva frågan i tingsrätten. 
Lägenhetens grundhyra gäller. För att du ska ha rätt att slå på 10–15 procent ska den vara fullt möblerad.
Skriv ett löpande kontrakt om du är osäker på hur länge du vill hyra ut. Då kan du säga upp hyresgästen med tre månaders varsel.
Om du hyrt ut till samma person i över två år har andrahandshyresgästen besittningsskydd gentemot dig. 
Betala hyran själv och ta in pengarna av andrahands-hyresgästen. 
Be fastighetsägaren att kontakta dig om det förekommer störningar från andrahands-hyresgästen.

Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär När pengarna inte räcker – så gör du med hyran Överhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycket Pensionär? Så här gör du för att söka bostadstillägg Här är landets dyraste hyresrätter Så dyrt är det att hyra bostadsrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.