Annons

Hyran – så ska den bli mer rättvis

Tips & Råd Tillfälligheter kan ha avgjort vilken hyra du har. Camilla fick hög hyra, trots att hon bor långt från centrum. Nu pågår ett jättejobb i 60  kommuner för att få mer rättvisa. Se om din kommun är med.​
 Hon är 36 år och har två vackra katter, två deltidsjobb och pluggar dessutom till undersköterska när hon inte leder buggdanskurser.
Camilla Svensson har också en etta på 38 kvadrat med himmelsblått kök och en skön balkong. Den kostar 3 000 kronor i månaden.
– Det är för mycket för en etta, tycker hon.
 
Kök och badrum har 60-talsstandard och lägenheten ligger i lilla Nättraby en mil från Karlskrona. Camilla trivs där, men det är inte det hetaste läget i kommunen, precis.
 
I stället vill de flesta bo på Trossö, som Magnus Malm, 33. Hans etta ligger i stadens centrum, tio våningar upp och med en milsvid utsikt över Karlskrona skärgård.
Det är ett eftertraktat läge. Ändå har Magnus haft lägre hyresnivå än Camilla. Men ingen vet varför.
– Jag har väl haft tur, säger Magnus.

Ja, handlar det om tur? Eller finns det någon form av tanke bakom att en lägenhet kostar mer än en annan?

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Närpolisen Lennart Hansson har sökt svar. När han flyttade från Malmövillan till en hyreslägenhet i Karlskrona för 17 år sedan undrade han hur hyran kunde vara så hög.
 
Hans frågor ledde snart till att han blev ordförande för Hyresgästföreningen i kommunen och engagerad i att kartlägga hyrorna tillsammans med Karlskronahem.
De fann oförklarliga skillnader.
– Det kunde finnas likadana lägenheter i samma hus, som hade olika hög hyra! Vi knackade dörr för att se om det fanns någon förklaring, men det gjorde det ofta inte, berättar han.
Då, på 90-talet, rättades oskäliga skillnader inom de olika bostadsområdena till.
 
Nu är det dags att också ta hänsyn till hur attraktiva olika områden är. Att det inte ska vara dyrare att bo i utkanten än att bo centralt, till exempel.
– Här finns det också skillnader som är svåra att förklara och försvara, säger Lennart Hansson.
 
Så ser det ut på många håll i landet. Trots att det står i lagen att hyrorna ska styras av hur hyresgäster i allmänhet värderar hur det är att bo där, har de delvis berott på annat.
En förklaring är traditionen att varje område ska bära sina egna kostnader. Ett hus som byggdes eller renoverades när byggpriserna var som högst fick höga hyror.
 
I andra perioder har kostnaderna i stället slagits ut på hela beståndet. Då har nyrenoverade lägenheter kunnat få samma höjningar som gamla och slitna.
 
Principerna för hyressättningen har kanske kunnat motiveras då, men resultatet har blivit ett lapptäcke som ofta stämmer ganska dåligt med vad hyresgästerna tycker är viktigt.
Det är därför bostadsbolag och hyresgästföreningar skapar nya system för hyrorna, byggt på hyresgästernas värderingar. Enligt Hem & Hyras kartläggning har det gjorts i 33 kommuner och 60 till är på gång.
 
För Camilla Svensson betyder det att hon får lägre hyreshöjningar än andra i Karlskronahem framöver. För Magnus Malm, däremot, blir de högre än genomsnittet.
– Har jag jobb så går det väl, annars måste jag nog flytta, säger Magnus, som har varit arbetslös länge.
Vad säger då hyresgästordföranden Lennart Hansson till honom?
– En del kommer att drabbas, men höjningarna fasas in under flera år och det blir i alla fall mer rättvisa hyror än tidigare.

Annons
Fakta: Detta kan höja din hyra

EtagevåningInglasad balkongExtra toalettFörråd på samma våningSäkerhetsdörrÖppen spisFönster i badrumTakhöjd över 2,5 meterBastuStor uteplatsTvättmaskin i lägenhetenKakelugnLjusinsläpp från flera hållPersienner Helkaklat badrumElektroniskt passersystemPorttelefonUtsiktDiskmaskinGarage i hyra
 

Detta kan sänka din hyra

KokvråBalkong saknasFrys saknasBottenvåningBullerBadrum saknasTvättstuga nås endast utifrånFler än 131 lägenheter/husEndast låg- och mellanstadium i områdetInsynKöksfläkt saknasFörråd saknasGenomgångsrumPlast/linoleumgolv i vardagsrumMindre än sex tv-kanalerOjordad el i hela lägenhetenCykelrum saknas
Källor: Exempel från lokala listor över faktorer som påverkar hyran i Malmö, Huddinge och Norrköping.

I 60 kommuner pågår arbete med att införa nya hyror. 6 av dem har infört system, men ser över dem igen. 33 kommuner har färdigasystem.

Arvidsjaur planerarBerg diskuterarBjurholm diskuterarBoden diskuterarBollnäs planerarBorås planerarBotkyrka planerarBräcke diskuterarDegerfors diskuterarDorotea diskuterarEmmaboda planerarEskilstuna diskuterarFalun planerarFinspång planerarGällivare planerarGävle införtGöteborg införtHabo införtHalmstad pågårHaninge införtHelsingborg pågårHuddinge införtHudiksvall InförtHåbo införtHärryda införtKalmar diskuterarKarlskoga införtKarlskrona pågårKarlstad diskuterarKatrineholm planerarKinda planerarKramfors infört,ses  överKungsbacka införtKungälv införtKöping införtLandskrona pågårLerum införtLinköping införtLjungby planerarLudvika planerarLuleå pågårLund införtLycksele pågårMalmö införtMalå diskuterarMariestad planerarMellerud planerarMjölby införtMotala införtMölndal införtMönsterås införtNordmaling diskuterarNorrköping införtNorsjö diskuterarNyköping införtNynäshamn infört, ses överNässjö planerarOskarshamn diskuterarOvanåker införtPartille införtPiteå InförtRonneby planerarSigtuna infört, ses överSkellefteå planerarSkurup diskuterarSmedjebacken planerarSollefteå diskuterarStenungsund införtStockholm planerarStoruman pågårStrömsund diskuterarSvedala diskuterarSveg diskuterarSödertälje införtTrelleborg planerarUddevalla planerarUmeå införtUppsala pågårVara planerarVarberg införtVilhelmina pågårVindeln pågårVännäs pågårVärnamo infört, ses överVästerås infört, ses överVäxjö införtÄlvkarleby planerarÄngelholm pågårÖckerö införtÖrebro diskuterarÖrnsköldsvik planerarÖstersund  infört, ses över

Läs också När pengarna inte räcker – så gör du med hyran Överhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycket Pensionär? Så här gör du för att söka bostadstillägg Här är landets dyraste hyresrätter Så dyrt är det att hyra bostadsrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.