Annons

Inred hemma med färg

Tips & Råd Färger påverkar oss människor mer än vi tror. Och färger får oss att må bra! Hem och Hyra hjälper dig inreda med rätt färg på rätt plats.
Foto: Angelica Söderberg

Att inreda med bas- och accentfärger i ett hem är ett enkelt sätt att skapa en röd tråd genom rummen. Accentfärger används på mindre ytor och detaljer, från en fondvägg till kuddar, tavlor och mattor. Jordiga färger som beige, brunt, grått, vitt och svart är bra basfärger och går att kombinera med de flesta andra kulörer. 

För många accent- och basfärger gör ett rum oroligt, därför är det bra att hålla sig till max tre till fyra färger för att skapa harmoni hemma. 

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

HALLEN

En gul vägg eller gula accenter kan göra underverk för en mörk och ovälkomnande hall. Gult är en lycklig och positiv färg som lyser upp ett rum, vilket gör att den lämpar sig extra bra i små och trånga utrymmen, eller som accentfärg i ett rum.

ALLA RUM

Brunt och beige är bra basfärger som kan fungera i vilket rum som helst. Men de behöver i så fall kombineras med fler färger för att inte göra ett rum livlöst.

Annons

KÖKET

Rött, gult och orange kan man med fördel använda i ett kök. Det är pigga, positiva och alerta färger som höjer stämningen och skapar kreativitet. Man ska dock vara försiktig med den röda färgen eftersom mycket rött kan skapa rastlöshet och ångest hos känsliga personer. Ett bra sätt är att i stället använda sig av starka accentfärger i ett kök, på stolar, porslin och burkar.

VARDAGSRUM

Jordfärger och ljusa lila toner skapar lugn och harmoni i ett vardagsrum. Inred med basfärger i vitt, beige eller grått och tänk på att använda kontraster, som här i rummet med svart bord och ramar. En gul zebrakudde bryter av och livar upp rummet liksom detaljer i mässing som ger ett rum en exklusiv känsla.

BARNRUM

Rosa, lila, blått och grönt är bra färger att använda i barnrum och färger som barn generellt trivs med. Färger som är lekfulla, kreativa och stimulerande samtidigt som de är lugnande är den perfekta kombinationen i ett barnrum.

Annons

ARBETSPLATS

Blått har en rogivande effekt, vi andas lugnare och vi blinkar mer sällan i ett blått rum. Blått är även energifullt och kreativt vilket gör att den lämpar sig bra för kontor och arbetsplatser.

SOVRUM

När du färgsätter ett sovrum bör du tänka på att använda stillsamma, lugna och harmoniska färger. Grönt och blått är de bästa kulörerna, men lila och beige är också bra färger. Överanvänd inte blått, som i vissa fall kan verka kallt och avkylande. Jobba gärna med mjuka kontrastfärger men ta det lugnt med accentfärger i rummet, som kan verka både uppiggande och stressande.
Färgföretaget Beckers gjorde en stor undersökning i Sverige, för att se om det fanns några regionala olikheter i hur vi målar om hemma och vilka färger som används.[ 60 procent av gotlänningarna föredrar grönt, naturens färg, som symboliserar en generositet och en individ som är öppen för drömmar.

Fakta: Så inreder Sveriges befolkning

36 procent av de trångbodda och hälsomedvetna stockholmarna väljer vitt. Ett naturligt färgval för mindre och mörka rum, samtidigt en färg som gör att vi känner oss friska.

 30 procent av norrlänningarna föredrar brunt när de ska måla om hemma. Brunt signalerar trygghet, värme, och ombonad. 

20 procent av smålänningarna väljer gult, vilket kanske matchar deras rykte om flit och sparsamhet. Gult skärper sinnet och står för intellekt.Källa: Beckers tillsammans med Norstat.

Läs också Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Maxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.