Annons

Krukväxter som blommar under vintern

Tips & Råd Ute råder mörker och kyla, men inomhus grönskar det – om du vill! Här är några av de krukväxter som blommar som bäst när du behöver dem som mest.
Foto: Görgen Persson

För många är årets första månader tuffa att ta sig igenom. Dagarna är korta och mörkret blir kompakt redan tidigt på eftermiddagen.

Ett sätt att muntra upp sig själv är att fylla hemmet med blommande krukväxter. Blommor signalerar hopp om en ny vår, så enkelt är det.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Så här års behöver vi den lättskötta och blomvilliga begonian som allra mest.

Vårens mest färgstarka blommor är vivorna – jordvivan säljs så snart julstjärnorna plockats bort ur hyllorna. Sedan finns det fönsterviva och syrenviva som är lite större. Alla är släkt med gullviva och tillhör släktet primula, ett ord som faktiskt betyder vårens första ört.

Detta är ganska kortlivade krukväxter, jordvivan blommar bara ett par, tre veckor och de andra två ungefär dubbelt så länge. Men det är härligt så länge det varar!

Annons

Begonia är numera en åretruntväxt, men så här års behöver vi den som mest. Den kommer i alltifrån vitt och gulliga pastellfärger till mer knalliga nyanser. Begonia blommar länge, ett par, tre månader är inte ovanligt.

Läs ocksåIda hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvorOdla vindruvor hemma är inte omöjligt
Mycket blommor för pengarna. Calandiva placerad på ett kakfat får ett lite högre värde. Mer långlivad än en snittblomma.

Den perfekta krukväxten för nybörjaren/latmasken (välj själv) är våreld och dess släkting calandiva. De har tjocka, vackert mörkgröna blad, ett kompakt växtsätt och massor av pyttesmå blommor i färger från vitt och gult till rosa och cerise. Calandivans blommor är fyllda och ser ut som små rosor. Den håller sig fräsch i flera månader och är ett bra val om du vill ha mycket blommor för pengarna.

En klassiker i sammanhanget är saintpaulia, en växt som hittades i Östafrika i slutet på 1800-talet och kom att bli en av 1900-talets mest omtyckta och odlade krukväxter. Den finns i mängder av olika färger, ibland med brokiga blad och även som miniatyrväxter om du vill ha många olika.

Annons
Brudorkidéer blommar länge, men se upp för kyla!

Plocka bort vissna blommor så kommer det nya knoppar kontinuerligt hela året utom under den allra mörkaste tiden på året. Nya exemplar blommar redan nu. Plantera om saintpaulian både på våren och på hösten så får du extra mycket ut av den. Den är också lätt att föröka med bladsticklingar och kan bli mycket gammal.

Orkidéernas bästa tid är nu. Blomsterbutikerna är fyllda av brudorkidéer i de mest fantastiska färgkombinationer. Omöjliga att inte bli glad av! De blommar ofta flera månader, för att sedan ta en paus. Ställ då krukan bakom en gardin, vattna lite då och då och vips kommer det nya knoppar. En välskött orkidé blir långlivad och kan blomma ett par, tre gånger om året.

Fakta: Tänk på

Kylan: Krukväxter är känsliga för kyla. Be att få dem inpackade i tidningspapper så att de klarar transporten från butiken och hem till dig. Orkidéer som utsätts för kyla tappar knoppar och blommor. Undvik placering ovanpå heta element som påskyndar blomningen och förkortar livslängden på många växter.
Vattna rätt: Lite och ofta eller mycket och sällan? De flesta krukväxter vill ha en jämn fuktighet men torka upp lite mellan vattningarna. Ett undantag är vivorna som föredrar en ständigt fuktig jord. Orkidéer är känsliga för övervattning, se till så att inget vatten blir stående på botten av ytterkrukan/skålen.

Fakta: Fler tidiga krukväxter

• Azalea
• Cineraria
• Cyklamen
• Engelsk pelargon
• Lyckliga Lotta
• Karpaterklocka
• Toffelblomma
• Vippjasmin

Läs också Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.