Annons

Lättskötta blommor som ger julen rätt färg

Tips & Råd De röda julblommorna sätter stämning hemma inför julen. Här hittar du några lättskötta sorter.

Bläddra i bildspelet för att se sex röda blområd.

Det finns olika teorier om hur julen fick sin färg. Det finns de som menar att julen under förkristen tid var en offerhögtid och de röda köttstycken som hängde utanför huset skulle vara anledningen till att rött blev en julfärg. En modernare teori går ut på att rött var en dyrbar färg att framställa och därför användes vid särskilt viktiga högtider, såsom jul.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I det gamla bondesamhället var julen inte särskilt röd, men den röda tomten har bidragit till att befästa rött som julens färg. Den första rödklädda tomten sägs ha målats av Thomas Nast 1863, han hade tyskt påbrå och inspirerades av tysk folktro om dvärgar, inte olika de svenska gårdsnissarna (som oftast var grå). I Sverige har Jenny Nyströms målningar från slutet av 1800-talet spelat en stor roll för hur vi tycker tomten ska se ut: en stor man med vitt skägg och röda kläder.

Röda julblommor har bidragit till att ge julen sin färg. På 1960-talet blev julens pynt i form av dukar och julgranskulor allt rödare samtidigt som julstjärnan, som ursprungligen är från Mexiko, slog igenom stort och blev den givna julblomman i svenska hem, en position som den fortfarande har kvar.

Annons

Amaryllisen har de senaste 15 åren blivit en lite lyxigare julblomma. Lökväxten, med ursprung i Sydafrika (där den är en vårblomma) blommar med stora klockformade blommor på lång stjälk. Finns även som snittblomma.

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

En röd azalea är ett vackert och blomrikt alternativ till de vanligare julblommorna. Se till att jorden aldrig torkar ut så blommar den upp till två månader.

Ardisia är en grön krukväxt som lagom till jul får röda, glänsande bär som sitter kvar mycket länge och därför är en tacksam och lättskött julblomma. När julen är över kan den fortsätta sitt liv som grön krukväxt, till sommaren blommar den och nästa jul får den nya bär.

Annons

Billigare alternativ till de andra julblommorna är julbegonia och vinterglöd. Lättskötta och tacksamma om du vill ha mycket färg för en liten slant, men inte så långlivade. Eller varför inte satsa på en bukett röda snittblommor, till exempel knallröda jultulpaner!

Läs ocksåMaxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning
Läs också Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.