Annons

Lyhörda hus: Varning – de här är värst

Tips & Råd ​Var femte hyresgäst störs av sina grannar, enligt Boverket. Men inte allt är grannarnas fel. Hem & Hyra har granskat de lyhörda husen.

​Barn som skriker, dunkande musik och intima kärleksljud. Att bo i hyreshus innebär att ständigt utsättas för oönskade ljud från sina grannar. Ibland är det grannens fel som spelar för hög musik eller brister i hänsyn på något annat sätt. Men ofta beror störningen på husets dåliga ljudisolering.

Hem & Hyra har med hjälp av experter granskat hur lyhörda de vanligaste byggnadstyperna är. Varje byggnad är unik men det går ändå att göra vissa generaliseringar.
Här är husen du ska se upp med:

 

Sekelskifte
Håller dålig ljudstandard. Ljudet sprids uppifrån och ned. Det som de boende ofta stör sig på är den dåliga stegljudsisoleringen, det vill säga steg från grannarna. Även tv- och basljud kan verka störande. Det är också vanligt med störningar från hiss och trapphus. Hus som har betong i bjälklagen är bättre än dem med enbart trä. Håller ofta ljudklass D eller sämre, vilket betyder att minst hälften av de boende störs av ljud.

Annons

Funkis
Håller hyfsad ljudstandard. Husen är oftast byggda med betong i bjälklagen och så kallat flytande golv vilket är bra. Dock kan en del hus brista i ljudisolering ut mot trapphuset. Det betyder att de boende störs av ljud från hissar och andra ljud. Många lägenheter har brevinkast vilket i praktiken är som ett hål i ytterdörren.

Miljonprogram
Sprider ljud. En stor del av husen som byggdes under 1960–70-talen har väggar av lättbetong, ett dåligt material ur ljudhänseende. Betongen sprider ljudet och det kan vara svårt att lokalisera var det kommer ifrån. Det spelar ingen roll hur tjockt taket/golvet är eftersom ljudet sprids genom väggarna. Det slarvades en del när man byggde husen på grund av det höga tempot. Inte alla 60-talshus är byggda med lättbetong, men är du ljudkänslig bör du kolla upp huset innan du flyttar in.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

80-tal
Bra material. Många av husen är byggda i tegel vilket är ett bra material för att stänga ute ljud. Husen är även okej när det gäller luft- och stegljud, men kommer inte upp i dagens standard. Finns även hus som har problem med störande ljud från fasta installationer, till exempel susande ventiler och bullrande fläktar. Boende i hus byggda efter 1985 är mest nöjda med ljudförhållandena i bostaden.

Annons

Nyproduktion
Nybyggt bäst. Vill du vara säker på att bo i ett hus med hyfsad ljudisolering bör du flytta till ett nybyggt hus byggt efter 1999. Standarden är i allmänhet hög och dessutom har bostadsbolagen börjat inse att ljudmiljön är en viktig aspekt för de boende. De flesta bygger även tystare hus än vad reglerna kräver. I lägenheter om tre rum eller större finns ibland ett rum som är extra ljudisolerat för att erbjuda lugn och ro.
Källa: Christian Simmons, ÅF-Ingemansson, Boverket.

 

Fakta: Så ljudklassas hus

Statliga Boverket har en standard som bygger på olika ljudklasser, från A till D.
Nya hus håller allmänt klass B, men av kostnadsskäl byggs det en del hyresrätter i klass C som även är minimikravet.
I ett klass C-hus räknar man med att ungefär 20 procent av de boende störs av ljud från grannarna.
Äldre hus är oftast klass D eller sämre. I ett sådant hus störs minst hälften av de boende av störande ljud.

Läs också Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.