Annons

Potatis – så odlas den på balkongen

Tips & Råd ​Tänk att kunna skörda egen färskpotatis till midsommar. Att kunna servera hemmaodlad gräslök till sillen och nyplockade jordgubbar till dessert. Sätt igång nu så fixar du det!

​Somrigt. Potatis, gräslök, blommor och jordgubbar fixar midsommarstämning.
Njutning. Räkna inte med litervis av jordgubbar, men att njuta av bären ett och ett är vardagslyx!

Annons
Det är något alldeles speciellt att äta grönsaker och bär som man själv odlat. Smaken är förstås oöverträfflig, men det ger också en skön känsla av att vara i samklang med naturen.
Dessutom är det förstås lite extra häftigt att stolt kunna erbjuda sina gäster mat som man med lite möda odlat fram på den egna balkongen eller uteplatsen.
Bara resultatet i sig borde vara anledning nog att hålla fest. Varför inte sikta på sommarens högtid nummer ett – midsommar – när du ändå ska gå igång.
 
 
 

Annons
Fakta: Gör så här:

1. PotatisenOdla potatis i 10-liters hinkar, helst svarta eller mörkblå. Gör 5–10 hål med en 5-tumsspik i botten. Fyll hinken med cirka 15 cm jord. Lägg därefter 2–3 utsädespotatisar ivarje hink. Fyll på med 10 cm jord. Vattna.Fyll med mer jord efterhand som blasten växer till sig för att potatisarna inte skabli gröna. Notera blommorna! Efter 10–12veckor kan du skörda.2. GräslökenKöp en planta som ser kraftig och fin ut ochplantera om den i en större kruka. Vattnaregelbundet. Klipp max 1/3 av plantan åtgången om du vill kunna fortsätta skörda.3. JordgubbarnaSmultron och jordgubbar köps som plantor imaj. Plantera om dem i något större krukor,placera dem soligt och gärna i lä. Håll jorden lätt fuktig.4. BlommornaSmå margueriter, som liknar prästkragar, finns att köpa krukodlade och de är fina attha på balkongen hela sommaren. Plocka bort vissna blommor så sätter de nya knoppar.Blåklint är enklast att köpa på torget när det är dags. Komplettera med pelargoner, lobelia, petunior och andra balkongblommorför mer färgprakt.

 

 
 
 

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.