Annons

Relationer – så ofta flirtar vi med grannen

Tips & Råd ​Glöm krogen och nätet. En av tio hyresgäster flirtar med grannen, visar Hem & Hyras undersökning.- Folk borde vara mer öppna, kärleken kan finnas runt hörnet, säger  grannarna Stina Grahn och Joe Okeke som fann varandra i trappuppgången.

​Stina Grahn, 28,  och Joe Okeke, 35,  bodde grannar i Kungsmarken 2005,  Karlskronas miljonprogram från sextiotalet. Han var utbytesstudent från Nigeria och bodde tillsammans med andra utländska studenter.

 
De fick kontakt i samband med att en av Joes vänner blev utelåst. Stina och hennes punkarkompisar som delade lägenhet hjälpte honom. De blev sen bjudna på middag som tack för hjälpen och de svenska punkarna och nigerianska akademikerna började umgås.
 
När det exakt klickade till vet de inte riktigt. Men Joe minns en dag när Stina behövde hjälp med att borra upp en lampa i taket. När han kom in i lägenheten stod hon helt utmattad med en lampa och en borrmaskin i händerna.
 
Då började han förstå att han hade känslor för Stina.
 
En av tio hyresgäster har någon gång flirtat med grannen, visar en undersökning som Hem & Hyra har låtit Skop göra bland drygt 1 000 hyresgäster. Fler män än kvinnor svarar att de har flirtat med grannen och vanligast är det bland de i trettioårsåldern. Minst flirtar pensionärerna medan arbetslösa är den kategori som är mest benägna att inleda en romans med grannen.
 
Många svenskar letar i stället efter kärleken på nätet. Men få tänker på att den rätte kanske sover på andra sidan väggen. Joe Okeke är inte så förtjust i att träffas via internet. Där är det för mycket som inte är äkta, menar han. Bor man nära och lär känna varandra är det lättare att hitta rätt.
 
Fyra procent av hyresgästerna i undersökningen har även inlett ett förhållande med grannen.
– Folk borde vara lite mer öppna, kärleken kanske finns runt hörnet, säger Joe och tittar på Stina.
 
De bor numera i en fyra på Lappkärrsberget, det studenttäta bostadsområdet norr om Stockholm. Stina, som nu jobbar som sjuksköterska, har precis hämtat sonen Frank, tre år, på dagiset som finns på gården. Trots att det är mer än fem år sedan hans pappa Joe kom till Sverige pratas det mest engelska i köket.
 
I sommar är han klar med sitt examensjobb i bioteknik och frågan är om han ska fortsätta och doktorera.
Varken Stina eller Joe tycker att det är pinsamt att ha blivit ihop med sin gamla granne.
– Vi var grannar, sågs i tvättstugan och vid busshållplatsen. Kärleken växte fram.
 
Joe berättar att han aldrig skulle kunna bli tillsammans med någon från sin by i Nigeria.
– Där är det en så lång process. Familjerna måste godkänna relationen och så måste man kolla att man inte är släkt.
– Här i Sverige kan man följa sitt hjärta i stället.
 

Annons
Fotnot: I undersökningen svarade 1 013 hyresgäster.Nio procent hade någon gång flirtat med grannen. Fyra procent hade någon gång inlett ett förhållande med en granne.
 

Annons
Fakta: Stina och Joes 5 tips:

Be om hjälp med något.

Ordna en gemensam gårdsfest.

”Låna” socker eller ”råka” spring på honom/henne i tvättstugan.

Var öppen, visa att du är intresserad.

Bjud på middag och berätta intressanta historier.

 

Läs också Guide till hemförsäkringar Så hanterar du en störande granne Så undviker du att föräldrafri fest spårar ur Hund i lägenhet - det här gäller Så lär du dig grannens namn Välj hundrasen som passar dig som hyresgäst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.