Annons

Så här gör du när grannen blir din värd

Tips & Råd Har du fått grannarna som din värd? Det blir oftare problem med värden om du av dina grannar, visar vår undersökning. Vi har tagit reda på vilka problem som är vanligast - och vad du gör åt dem.
Vilka tvister uppstår – och vad gör man åt dem? Emilia Lindgren från Hyresgästföreningen och Göran Olsson från bostadsrättsorganisationen SBC svarar.
Svårt att få vanligt underhåll – eller lättare?
Enligt Emilia Lindgren är det vanligaste problemet att bostadsrättsföreningen inte sköter underhåll och reparationer.
– En del saknar den grundläggande insikten att hyresvärden ska tapetsera och byta kylskåp. Andra vill inte göra det och anlitar ibland ombud för att säga nej. Ibland har de inte budgeterat tillräckligt för underhåll av hyresrätterna.
Även Göran Olsson stöter på bostadsrättsstyrelser som inte vet om att hyresgästerna har rätt till underhåll. Men han tror att motsatsen är vanligare.
– Många är snällare än man behöver. Man har svårt att säga nej och har inte den affärsmässighet som ett bostadsbolag har. Dessutom skaman möta hyresgästen i porten och vill ha ett gott klimat.
Tips! Får du nej till underhåll, hör efter med Hyresgästföreningen vad du har rätt till.
 
Hyran höjs godtyckligt
Emilia Lindgren får ibland samtal från medlemmar som fått besked om att ifall lägenheten ska få underhåll kommer hyran att höjas.
– Så får de inte göra. Underhållet ingår i hyran, och hyran ska förhandlas, betonar hon.
I de flesta fall sköter Hyresgästföreningen detta.
SBC får ofta frågor om hyrorna från bostadsrättsföreningarnas styrelser, säger Göran Olsson.
– De kan tycka att om de höjer avgiften för bostadsrätterna ska hyran höjas lika mycket. Så ska det inte alls gå till, men det kan vara knepigt att förklara hyressättningsreglerna.
Tips! Betala inte en hyreshöjning utan att kolla att den är förhandlad på rätt sätt.
 
Vanligare med vräkningar
Av alla uppsägningsärenden i hyresnämnden i Stockholm i fjol kom var tionde från bostadsrättsföreningar. Betydligt fler än andelen hyresgäster som hyr av sådana.
– De har incitament att bli av med en hyresgäst så att de kan sälja lägenheten och göra en vinst som går rätt in i budgeten, säger Emilia Lindgren.
Göran Olsson säger att det inte är självklart att en förening vill sälja sina hyresrätter.
– Men det kan stämma att man lever lite osäkrare som hyresgäst i en bostadsrättsförening. Om man inte bor i lägenheten eller hyr ut den olovligt i andra hand upptäcks det lättare än om huset skulle ägas av ett bostadsbolag.
Tips! Följ reglerna. Blir du uppsagd, vänd dig till Hyresgästföreningen för hjälp.
 
Hyresgäster känner sig trakasserade
”Jag ska se till att du får ett helvete!” Det händer då och då att medlemmar ringer till Hyresgästföreningen och berättar om direkta hot och trakasserier. Andra har en allmän känsla av att vara mindre värda, oönskade eller motarbetade.
Göran Olsson på SBC säger att det säkert finns sådana fall, även om han inte tror att det är det vanliga.
– När det sker är det mycket olyckligt. Man måste agera professionellt som hyresvärd.
Tips! Se föreningens styrelse som vilken hyresvärd som helst och be att få ha kontakt med en och samma person i frågor som rör din hyresrätt. Då kan hanteringen bli mer professionell och du undviker att det uppstår onödiga förvecklingar.

Annons
Fakta: Du har samma rättigheter som förut:


Hyreslagen gäller!
Bostadsrättsföreningen står för underhållet av lägenheten.
 Du kan få byten och underhåll prövade i hyresnämnden.
Du behöver inte ställa upp på trappstädning och andra arbetsinsatser som föreningen beslutat om.
Du har ett halvår på dig att köpa lägenheten till samma pris plus ränta som efter köpstämman.
Vill du inte bo kvar? Ibland vill bostadsrättsföreningen ge dig betalt för att du ska säga upp dig. Det är helt lagligt och inte så ovanligt.

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.