Annons

Så stoppar du eltjuven

Tips & Råd ​Hem & Hyra ger dig de bästa tipsen på hur du kan minska elförbrukningen och spara tusenlappar.
Diska
Diskmaskin behöver inte vara så slösigt. Fyll maskinen väl. Skölj inte disken med varmvatten före disk. Använder du en maskin i klass A en gång om dagen sparas drygt en halv kWh varje diskomgång jämfört med en energitörstigare modell.
Spara per år: 273 kronor.

Koka/värma

Vattenkokare, kaffebryggare, riskokare, äggkokare och mikrovågsugn är ofta energisnålare än spisen. Koka vattnet till kaffet och teet i vattenkokaren i stället för på spisen. Värmer du två liter om dan går det åt cirka 60 kWh mindre per år.
Spara per år: 75 kronor.
Spisen
Att laga mycket på en gång är bättre än att laga lite ofta. En välfylld frys sparar också energi. Men använd kastruller med
ordentligt plan botten. Sätt på locket de 20 minuter det tar för
potatisen att bli klar eller den timme som grytan ska koka. Spara per år: 275 kronor.
Kyl och frys
Oftast de enskilt största elslukarna i vanliga hem. Hyresvärden
ställer dit dem, men du betalar elräkningen. Se till att värden byter en gammal kyl/frys med energiklass C mot energisnål med energiklass A+. Frosta av och ha inte onödigt kallt i skåpen. Spara per år: 341 kronor.
Tv:n
Platt- eller tjock-tv är hugget som stucket ur energisynpunkt.
Men kanske faller du för frestelsen och skaffar större bild när
du köper nytt. Avstå lyxen med tre timmar om dagen framför en 40-tumsskärm, nöj dig med de 27 tum du hade tidigare. Spara per år: 171 kronor.
Belysning
Släck i rum där ingen är. Byt till lågenergilampor så blir besparingen än större. De har energiklass A eller B. En 9 watts lågenergilampa motsvarar en vanlig 40 wattare, 11 watt motsvarar 60 watt. Byt två av varje som lyser 5 timmar per dygn vardera. Spara per år: 456 kronor.
Stäng av
Tv:n, datorn, dvd:n och stereon är fyra apparater som ofta står på standby-läge och drar el även när de inte används. Det är ett oskick. Stäng av de 22 timmar per dygn du inte använder dem och minska årsförbrukningen med upp till 321 kWh. Spara per år: 401 kronor.
Tvätta
Billigast är tvättstugan. Men har du lite tvätt kan det vara bättre att fylla en mindre maskin i lägenheten. Fyll maskinen och tvätta mer sällan. Undvik den högsta temperaturen. Då kan elförbrukningen minska med runt 180 kWh per år.
Spara per år: 225 kronor.
Torka
Den som vill vara snål med både pengar och resurser lufttorkar tvätten helt gratis. Men en torktumlare är praktisk. Låt tvättmaskinen centrifugera tvätten ordentligt. Välj sedan att tumla veckans fem tvättar i en A-märkt tumlare i stället för i en C-märkt. Spara per år: 520 kronor.
Alla uppgifter om förbrukning och kostnader på den här sidan är exempel. Hur det blir just för dig beror på hur mycket energi dina apparater förbrukar och vad din el kostar.

Mer om priser och förbrukning finns på internet:
Energimyndigheten – www.energimyndigheten.se
Konsumenternas elrådgivningsbyrå – www.elradgivningsbyran.se

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Annons
Läs också Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.