Annons

Så väljer du rätt husdjur till familjen

Tips & Råd ​​Mycket att ta hänsyn till innan köpet. Fågel, fisk eller mittemellan? Läs Hem & Hyras husdjursguide innan ni ger er av till djuraffären.
Foto: Pixabay

Många familjer har besökt en av landets alla djurparker – och som ett brev på posten fått barnens vädjan om att skaffa ett husdjur.

Men ett husdjur innebär ett stort ansvar och det finns en rad frågor du som förälder bör ställa dig innan ni ger er av till djuraffären. Vad kostar det egentligen och hur mycket kan jag kräva att barnen hjälper till med när det gäller skötsel och annat?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mer än vart tredje hushåll i Sverige har i dag ett husdjur. Vanligast är katt, med hund på en stabil andraplats. Katter är vanligast i städer och hundar på landsbygden, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Men vilket djur är egentligen det perfekta lägenhetsdjuret?

Hem & Hyra har granskat de sex vanligaste husdjuren efter olika kriterier som kostnad och skötsel. Djuret ska helst inte väsnas för mycket med tanke på grannarna, inte ta för stor plats och helst klara sig själv längre stunder.

Läs ocksåHär är reglerna för dig som har djur i hyresrätt

Men att ha ett husdjur består inte bara praktiska saker, minst lika viktigt är mjuka värden som att djuret ska gå att kela med, vara snällt och barnvänligt.

Katten har flera fördelar; den är självständig, fungerar med barn och går dessutom att få för en billig peng.

Annons

Men många människor är allergiska mot katter eller föredrar ett djur som går att dressera.

Läs ocksåUndvik att bli lurad – detta får inte stå i hyreskontraktetBilden är en grafisk illustration som föreställer en hund i koppel, musik i form av toner som stömmar ut ur en högtalare, en rykande cigarrettfimp, en inramad tavla och två personer som pratar med varandra.

Då är hunden bättre. Men med en hund följer ett stort ansvar; den måste rastas flera gånger per dag och kan ha svårt att klara sig själv långa stunder.

Är det en stor hund måste man även räkna med att den äter en hel del, vilket blir väldigt dyrt i längden.

Ulla Björnehammar är veterinär och ordförande i Manimalis, en organisation som vill öka kunskapen om sällskapsdjur i Sverige.

– Det absolut sämsta skälet att skaffa ett husdjur är för att få tyst på ungarnas tjat, säger hon och förklarar att huvudansvaret för djuret alltid måste ligga på föräldrarna. Det är även viktigt att se över sin familjesituation innan man skaffar ett djur.

Annons

– En katt kan leva i upp till 20 år och då är det viktigt att ha planerat för det redan från början.

Ulla Björnehammar ser inga problem med att ha husdjur i lägenheter. Men om det handlar om en katt är kanske en innekatt att föredra. Katter har ju en naturlig förmåga att dras till sand, inklusive sandlådan på gården.

Lotta Hellron bor tillsammans med sina tvillingdöttrar och tre katter i en lägenhet Tyresö, utanför Stockholm. Två av katterna har de köpt från Stockholms katthem som omplacerar hemlösa katter.

– Katter är underbara djur. Och så är det bra för flickorna att växa upp med djur och lära sig att ta ansvar, säger Lotta Hellron.

Fakta: Här hittar du husdjuret som passar dig
Kostnad Skötsel Allergier Övrigt

Katt
Katt
Allt ifrån gratis ”bondkatter” till renrasiga exemplar för tusentals kronor. Räkna med några tusen till per år för mat och försäkring. En katt lever i snitt 15 år så det blir en hel del utgifter. Hyfsat lättskött. Klarar sig själv långa stunder och behöver inte rastas. Sover dessutom mycket och behöver inte aktiveras som till exempel en hund. Kattlådan måste dock städas ofta. Den vanligaste pälsdurs-allergin är mot katt. Det finns dock vissa raser som påstås vara mer allergivänliga än andra, som den helt pälsfria Sphynxen eller den ryska rasen Sibirisk katt. Katter är självständiga djur och går inte att dressera som en hund. Kan trots det vara oerhört sällskapliga och bli till en vän för livet. Bara man lär barnet att vara försiktig med katten kan den vara ett utmärkt familjedjur.
Kostnad Skötsel Allergier Övrigt

Hund
Hund
En hund kostar åtskilliga tusenlappar att köpa, för att inte tala om mat och försäkring. Sedan lever de ganska länge (beror på ras), vilket gör det dyrt i längden. Hundar är krävande djur. De behöver mycket uppmärksam-het, och måste gå ut flera gånger per dag. Kan även ha svårt att vara ensam och kan då störa grannarna. Det är ganska vanligt att vara allergisk mot hund. Om ni är osäkra på om någon i familjen är allergisk, gå till vårdcentralen och gör ett allergitest så får ni svar direkt. Det är ingen slump att den kallas för människans bästa vän. Få djur kan visa sådan tillgivenhet till sin ägare som en hund. Vissa raser är mer barnvänliga, det vill säga tålmodiga, än andra.
Kostnad Skötsel Allergier Övrigt

Akvarie-
fisk
Fisk
Startkostnad-en kan vara väldigt hög, räkna med flera tusen för akvarie och nödvändiga tillbehör. Fiskarna är betydligt billigare och finns i olika prisklasser. Ett akvarie innebär jobb. Men om du gör rätt från början underlättar det. Fiskarna sköter sig själva, men akvariet måste rengöras och vattnet ofta bytas ut. Ett perfekt husdjur för allergiker. Dock finns det en risk att utveckla allergi mot algerna i akvariet samt mot fiskfodret. Räkna inte med att barnen tar hela ansvaret för akvariet. Det innebär mycket jobb och sedan går det inte heller att kela med en fisk. Risken är att familjen tröttnar efter ett tag.
Kostnad Skötsel Allergier Övrigt

Kanin
Kanin
En kanin kostar mellan 300 och 500 kronor. Sedan tillkommer kostnad för bur och annan utrustning med drygt
1 000 kronor. Maten går på drygt en tusenlapp om året.
Buren måste städas någon gång i veckan, annars är kaniner lättskötta djur. Tycker om att bli klappade, men kan vara svåra att få tama. Kaninhoppning är poppis bland barn. Kanin är tyvärr även det ett av de djur som är vanligt att vara allergisk mot. Har någon i familjen anlag för pälsdjursallergi är det alltid säkrast att avstå från pälsdjur. En kanin kan vara ett bra ”förstadjur”. Den är gosig ,men samtidigt självständig och har inget emot att vara ensamma. Kaniner lever i drygt åtta år så att köpa en kanin innebär ett långt engagemang.
Kostnad Skötsel Allergier Övrigt

Fåglar
Fågel
En papegoja kan kosta
10 000 kronor att köpa, en undulat några hundralappar. Sedan tillkommer bur och annat. Det är inte ovanligt att papegojor blir 50 år så räkna med ett livslångt förhållande.
Att ha fågel är ett smutsigt jobb. Undulater bajsar ungefär var femtonde minut och det ställer stora krav på att buren städas ofta. Lägg sedan till alla fjädrar fågeln släpper när den flyger fritt i lägenheten. Att vara allergisk mot burfåglar är betydligt mer ovanligt än mot pålsdjur, men det förekommer. Även damm-allergiker kan få problem då fåglarna sprider pariklar när de flaxar med vingarna. Fåglar är sociala djur och trivs inte att vara ensamma. Tänk på att det kan bli väldigt skräpigt och att fåglar väsnas en hel del. Fåglar är inte heller kelvänliga utan mer trevliga att titta på. Även svåra att få tama och kan bitas och picka.
Fakta: Därför får du inte ha vissa djur i lägenheten
  • Det är förbjudet att ha rovdjur som husdjur i Sverige. Det betyder att till exempel ugglor och björnar går bort. Två rovdjur är undantagna i lagen, iller och grävling, men endast om de är födda i fångenskap. Även apor är förbjudna sedan 1999.
  • Djur som lever vilt i Sverige är också förbjudna. Du kan alltså inte fånga en ekorre i skogen eller en svan på stranden för att ha som husdjur i lägenheten.
  • Det finns också djur som är lagliga, men som inte är lämpliga att ha i lägenhet. Det rör sig till exempel om kor, hästar och fjäderfän som inte klassas som sällskapsdjur.
  • Många kommuner ställer dessutom krav på tillstånd för få lov att ha ormar, oavsett om de är giftiga eller ej.
  • En hyresvärd kan inte sätta upp särskilda regler om att förbjuda vissa djur om det inte finns särskilda skäl för det, som till exempel allergier bland andra hyresgäster.

Källa: Jordbruksverket, Göteborgs stad, Hyresgästföreningen

Fakta: 3 argument som övertygar barnen att inte ha djur

1. ”Du måste ta hand om det och ge det mat varje dag.”

2. ”Vi kommer aldrig att kunna åka på semester eftersom vi måste vara hemma och passa Stampe/Wilma.”

3. I nödfall: ”Mamma/pappa är allergisk och kan bli sjuk.”

Läs också Så julsäkrar du hemmet innan du reser Hund i lägenhet - det här gäller Välj hundrasen som passar dig som hyresgäst

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.