Fortsatte med borttagen föreningsservice i fyra år

Sandvikenhus beslutade 2012 att inte ta ut föreningsavgifter via hyresavierna. Men på grund av ett misstag har Sandvikenboendet fått behålla servicen. Något som nu ska rättas till.
18 januari 2016 kl 15:55 Text: Mats Jonsson

Hem & Hyra har berättat om den konflikt som blossat upp mellan de båda konkurrerande hyresgästorganisationerna i Sandviken, Hyresgästföreningen och Sandvikenboendet.

Från Sandvikenboendets sida har man vägrat ett antal medlemmar utträde med hänvisning till att de värvats över av Hyresgästföreningen med osanna argument.

I samband med den diskussion som uppstått kring värvningsbråket har det uppmärksammats att kommunala Sandvikenhus servar Sandvikenboendet, men inte Hyresgästföreningen, genom att administrera medlemsavgifter.

– Det är lite konstigt att föreningarna behandlas olika, säger Jimmy Rödlund, enhetschef för avdelningen medlemsutveckling inom Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

Enligt Jimmy Rödlund hade Hyresgästföreningen på förbundsnivå redan tagit principbeslut om att debitera medlemsavgifterna själva när Sandvikenhus 2012 förekom genom en uppsägning av avtalet.

– Vi ville inte vara beroende av motparten, säger han.

Men trots att uppsägningen gällde båda hyresgästorganisationerna har Sandvikenhus fortsatt att serva Sandvikenboendet genom att debitera deras avgifter via hyresavierna.

Vd:n Stefan Lundqvist har nu gått igenom handlingarna från tiden innan han själv kom in i företaget och konstaterar att det är uppsägningen av tjänsten från 2012 som gäller.

– Jag vet inte om det skett en lapsus eller varför vi fortsatt administrera Sandvikenboendets avgifter. Men så ska det naturligtvis inte vara. När vi har två föreningar är det viktigt att de behandlas lika.

Så fort som det är praktiskt möjligt upphör nu Sandvikenhus med medlemsservicen till Sandvikenboendet.

Sören Berggren, Sandvikenboendets ordförande, har heller inga invändningar:

– Det är klart att de inte ska behöva administrera våra avgifter. De har fullt upp med sitt eget.

Fakta

  • En grupp aktiva medlemmar bröt sig 1996 ut Hyresgästföreningen och bildade den alternativa hyresgästorganisationen Sandvikenboendet.

  • Hyresgästföreningen har i dag förhandlingsrätten för 3 651 av Sandvikenhus 4 077 lägenheter.

  • Sandvikenboendet förhandlar för 426 lägenheter i en del av Björksätra, området Syrenen i centrala Sandviken samt i Järbo.

  • I förhandlingarna om 2016 års hyror fick föreningarna exakt samma avtal med Sandvikenhus. Tidigare år har det förkommit vissa skillnader.

Mats Jonsson
Lokalredaktör
070 604 18 60
Publicerad: 18 januari 2016 kl 15:55 Uppdaterad: 18 januari 2016 kl 16:18
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.