Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Det börjar med ett nervöst pirr

Få saker gör en chefredaktör så nervös som en väntande läsar-undersökning. Pirret börjar redan när frågorna formuleras och förstärks när svaren samlas in. Så en dag står man inför yttersta dagen – läsarnas dom över tidningen. Pirret övergår i rysningar …
I höstas frågade vi er, kära läsare, om vad ni tycker om Hem & Hyra. Det var ett viktigt inslag i en större utvärdering av tidningens första fem år. Jag har varit med om ett antal läsarundersökningar genom åren. Känslan efter att ha läst resultatet har sträckt sig från eufori till eftertankens kranka blekhet, men sällan har jag varit så nervös som den här gången.
Och så blir det ett euforiskt:
YES! TACK!
För ni gillar tidningen, om man ska tro statistiken (och Sifo). Väldigt mycket, faktiskt:
* nästan varannan läser mer än 75 procent av tidningen
* åtta av tio tycker sig ha nytta av Hem & Hyra
* nio av tio tycker Hem & Hyra är trovärdig, alltså går att lita på.
Ni anar inte vilken energi sådan positiv feedback ger!

Att bo är så mycket mer än en ekonomisk investering eller senaste köksinredningen. Ett hem är – i bästa fall – en trygg plats där man kan vila och vara. Tänk på alla uttryck som visar hur laddat hemmet är; hemkänsla, som att komma hem, hemmavid, hemlöshet, hemfridsbrott.
Jag är helt säker på att man kan känna sig både vilsen och som evig gäst i ett tjusigt palats – eller för den delen i en perfekt inredd takvåning. Och samtidigt otroligt hemma i en åldrad husvagn på åtta kvadratmeter. Fråga Norbert och Susanne så får ni se, de är med i senaste numret. Det är inte storleken som gör det!

Slott eller koja kan kvitta när man skiljer sig och akut behöver en bostad till. Då är det snarare läget, alltså närheten till barnen och den andra föräldern som avgör. Men det har blivit svårare för nyskilda att få en bostad alls – allt färre bostadsbolag har kvar förtur vid skilsmässor. Vi vet var du ska bo för att få hjälp och ger råd om hur du bäst hittar en ny bostad.

Däremot styr storleken i högsta grad hyran. I dagsläget är nära hälften av landets alla nya hyror klara. I genomsnitt stiger hyran med 1,9 procent, men skillnaden över landet är stor. Vi har listor på höjningen för 317 bostadsbolag och på de 50 bolag som har de (hittills) högsta respektive lägsta snitthyrorna.
Men förhandlingarna drar ut på tiden i år. Vill du veta hur det går där du bor kan du när som helst kolla på www.hemhyra.se/hyra-2013.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.