Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Jag höll på att bli galen av längtan …

Insnöade? Jag medger att jag tog det som en personlig förolämpning när rektorn på min folkhögskolan inledde morgonen med en väderprognos. En äldre man hade under natten gett sig ut i sin gamla bil – trots varningarna på radio – och frusit ihjäl när han kört fast i en flera meter hög snödriva. Nu rådde absolut förbud att ge sig ut i bil, bussarna var inställda på obestämd tid och i mitt illa isolerade studenthyresrum blåste snön in på fönsterbrädan.

Luttrade ölänningar suckade att så här är det varje år. Snödrivorna blåser tillbaka upp på vägarna så snart snösvängen passerat. Bara att vänta på bättre tider. Hur länge då, kraxade jag. Minst två veckor, ofta tre, blev svaret.

De tre veckorna höll på att göra mig galen av längtan efter civilisation. Jag kysste marken när jag fick återse Kalmar. Aldrig skulle jag klara att bo som Randi och Håkan – i Sveriges troligen mest avlägsna hyreslägenhet, två rum och kök långt uppe till fjälls. Randi är född på gården, kanske är det en förutsättning för att klara livet i väglöst land. Och så avskilt som man kan tro är det inte!

Johan Rabaeus bor också i hyresrätt – men i raka motsatsen till Randis och Håkans fjällägenhet. Han delar sin ståtliga våning i ett hus från 1890-talet med designern Camilla Thulin. ”Det är en ynnest att få bo i ett gammalt hus. Det är sådan blues i det”, säger han. Varsamt har han, mest för egna pengar, återställt våningen till sin forna prakt.

Monica blev ensam kvar hemma när barnen flyttat ut. I stället för att deppa startade hon och en kompis ett kollektiv för ”andra halvan av livet”. För Monica och hennes grannar är det ett sätt att få pengarna att räcka även som pensionär. På hyresavin betalar hon för sju kvadratmeter extra men får tillgång till ett hem på 350 kvadrat.

Det är svårt att klara hyran på pensionen redan i dag, visar vår granskning. Och värre blir det. En fattigpensionär har i dag inte råd att både bo och leva drägligt i den billigaste trygghetslägenheten i sin kommun. Om 20 år klarar inte ens en pensionär med genomsnittlig pension samma sak. Samtidigt missar många möjligheten att söka bostadstillägg. Vi berättar hur du gör.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.