Annons

Ny lag påverkade inte segregationen

Nyheter Andelen hyresgäster med utländsk bakgrund har inte ändrats i allmännyttan efter lagändringen 2011. I Stockholm har de svenskfödda minskat, men av andra orsaker, enligt Boverket.

När de allmännyttiga kommunala bostadsbolagen ska drivas enligt affärsmässiga principer – leder det till att de ser till andelen hyresgäster med utländsk bakgrund låg utbildning eller låga inkomster trängs ut?

Den frågan har Boverket sökt svar på i sin årliga utvärdering av den nya lagens effekter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Man skulle kunna ha en farhåga att bolagen skulle minimera andelen hyresgäster som inte är så intressanta ur ett affärsmässigt perspektiv och att det kunde få en segregerande effekt, säger rapportförfattaren Assar Lindén, utredare på Boverket.

Men efter att ha undersökt sammansättningen av allmännyttans hyresgäster i varje kommun i landet blir svaret nej, det går inte att se någon sådan tendens. I alla fall inte någon som kan knytas till den nya lagen.

Visserligen har sysselsättningsgraden förändrats radikalt i de flesta kommuner under åren 2008 till 2013, men det har mer samband med den samhällsekonomiska krisen och återhämtningen. 

Annons
Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Och i Stockholms stad har andelen hyresgäster med svensk bakgrund minskat påtagligt i de kommunala bolagen – men det kan kopplas till att Stockholms stad lät hyresgäster köpa över 35 000 lägenheter och ombilda dem till bostadsrätter. Det gjordes allra mest i centrala lägen i Stockholm, där flest personer med svensk bakgrund bor.

– När Stockholms stad slutade sälja för ombildning i de centrala delarna planade minskningen av svenskfödda hyresgäster ut , säger Assar Lindén.

Det finns en viss tendens att hyresgäster med medelhög inkomst bor kvar i allmännyttan i större utsträckning än de med lägre inkomster, men det är ingen tydlig utveckling.

Läs ocksåLättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad"Tvådelad bild där det som syns är en hand som sätter nyckeln i ett lås på en lägenhetsdörr samt en lagbok.

– Om det fanns starkare sådana tendenser kunde det tyda på att allmännyttan blir en allt mer attraktiv hyresvärd, men på de flesta håll är den etniska och socioekonomiska sammansättningen av hyresgäster väldigt stabil, utom i Stockholms stad, säger Assar Lindén.

Annons

En kraftig förändring i Stockholm gäller antalet hyresgäster. Mellan 2008 och 2013 minskade antalet boende i de tre kommunala bolagen med 46 800, framför allt till följd av ombildningar och försäljningar till privata hyresvärdar.

– Samtidigt ökade befolkningen i staden med 87 000 personer. Om bolagen uppfattar sig själva som allmännyttiga finns det också en del i det uppdraget som handlar om bostadsförsörjning för sina kommuninnevånare. Jag kan inte se att man har levt upp till det, säger Assar Lindén.

Läs också Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.