Annons

Var tionde vågar inte ha fönstret öppet

Nyheter Mer än åtta av tio hyresgäster föredrar att ha ett fönster öppet när de sover. Men hundratusentals personer vågar inte, av rädsla för inbrott. Kvinnor är betydligt mer rädda.

En varm sovrumsmiljö gör det svårare för kroppen att sänka temperaturen och ställa om till sovläge. Ett effektivt sätt att förbättra luftcirkulationen och få ner kvicksilvret under 20-strecket är att öppna ett fönster eller balkongdörren.

Så gör också den stora majoriteten av oss. Enligt en undersökning som opinionsinstitutet Skop utfört på Hem & Hyras begäran brukar 71 procent av Sveriges hyresgäster slumra med frisk luft flödande i lägenheten. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bland den cirka miljonen hyresgäster som sover med stängt fönster gör ungefär hälften det ofrivilligt. Den främsta orsaken till att man stänger igen är rädsla för objudna gäster och tjuvar. Totalt motsvarar denna grupp cirka var tionde hyresgäst – och andelen kvinnor är kraftigt överrepresenterade. Dubbelt så många kvinnor som män stänger igen för att inte drabbas av inbrott.

Av svaren att döma ser oron över ovälkomna besökare ut att öka med åldern. Personer under 29 år är klart minst rädda, medan dubbelt så många pensionärer stänger av trygghetsskäl.

Claes Stjernström, polisinspektör och brottsförebyggare i Nacka, beklagar att så många boende i flerfamiljshus känner sig osäkra. Särskilt som rädslan oftast är obefogad.

Läs ocksåKriminell miljonrullning i lyxiga porten – med hyresvärdens hjälp: "Ekobrottsfabrik"Estniska huset i centrala Stockholm har under många år varit en bas för kriminella, utländska företagare.

– Att man skulle öka inbrottsrisken genom att sova med öppet fönster är mer av en vandringssägen. Tjuvar vill stjäla, och då vill de inte att någon ska vara hemma. Risken att få in en katt är bra mycket större.

Annons

Betydligt mer riskabelt är det att lämna öppet för vädring medan man tar en vända till affären eller promenadslingan, påminner han.

Allra minst risk att få en tjuv inklättrande är det av naturliga skäl för den som bor högt upp i huset. Behöver man ändå känna lite extra trygghet rekommenderar Clas Stjernström att ”barnsäkra” med hjälp av ett fönsterlås.

Läs ocksåNytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där"

– Då kan du ha fönstret delvis öppet i ett låst läge.

Enligt psykologen och psykoterapeuten Madeleine Gauffin Rahme förstärks rädslan för nattliga inbrott av att tidningar väljer att ta upp de fall som inträffar på nyhetsplats. Läser vi en målande beskrivning av vad som har hänt någon annan kan det trigga igång vår egen rädsla, berättar hon. 

En effektiv väg till självhjälp är enligt Madeleine Gauffin Rahme att leta upp och ta till sig fakta om hur det faktiskt ser ut i verkligheten, så att man inser att rädslan är irrationell.

Självrannsakan är en annan viktig del.

Annons

– Fundera över vad du egentligen är rädd för och varifrån den kan tänkas komma. Kartlägg rädslan och försök lista ut lite om dig själv. När blev du rädd för det här? Var det kanske när du hörde om någon annan som fått inbrott?

Det näst vanligaste skälet till att man inte kan ha fönstret öppet under natten är störande ljud utifrån. Här finns dock inte mycket att göra för den genomsnittlige hyresgästen. Visst finns det gränsvärden för hur högt oväsendet inne i lägenheten får vara, men dessa utgår från att fönstret är ordentligt stängt.

Att få sova med tåspetsarna svalkade av en sommarbris är alltså ingen rättighet.

– Något sådant krav kan man inte ställa, säger Lennart Björkman, chefsjurist på Hyresgästföreningen. 

Fakta: Brukar du sova med fönster eller dörr olåst?

Ja: 71 procent
Nej: 29 procent.

Källa: Skop/Hem & Hyra

Fakta: Varför brukar du inte sova med fönstret öppet?

Rädd för objudna gäster: 37 procent
Störs av ljud utifrån: 35 procent
Störs av rök eller lukter: 14 procent
Annan orsak: 32 procent

Källa: Skop/Hem & Hyra

Läs också "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen Jätteminskning av inbrott under pandemiåret Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.