Petra Lundh, bostadspolitisk samordnade på Hyresgästföreningen, har ingen förståelse för Kristianstads kommuns agerande.

Namn i protest mot politiker som vill ta pengar ur ABK

Kommunens agerande är rena plundringen. Det anser Hyresgästföreningen som nu startar en namninsamling mot politikernas plan att plocka tio miljoner ur ABK.
16 mars 2012 kl 15:38 Text: Petra Martinsson, Gry Ellebjerg

Enligt Hyresgästföreningen handlar vinstuttaget om nästan en hundralapp i månaden för alla ABK:s hyresgäster under ett år. Och att plocka ut vinst på det sättet är Kristianstad kommun en av de första i landet med att försöka göra.

– Vad kommunen gör är en form av plundring av bolaget, säger Petra Lundh, bostadspolitisk utredare vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Kristianstad kommuns budget går inte ihop och i en föreslagen budgetrevidering ingår att ta tio miljoner kronor ur det kommunala bostadsbolaget ABK.

Efter att planerna väckt starka reaktioner bland hyresgäster som också signalerat till Hyresgästföreningen att agera mobiliseras nu ett motstånd. En namninsamling startar och man uppmanar hyresgäster att mejla in bilder på det som behöver repareras eller underhållas. Dessa bilder kommer sedan att mejlas vidare till kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson. Hyresgästföreningens argument är många, som att ABK behöver pengarna till underhåll, hyresgästerna beskattas dubbelt på ett sätt som inte villa- och bostadsägare gör och hyreshöjningar kan inte accepteras om de inte går tillbaka till hyresgästerna i någon form.

– Rent lagligt kan kommunen göra så här men måste också se till att bolaget mår bra, och man måste ta ansvar. Ett ansvar som inte regleras i lagen, säger Petra Lundh.

Den 21 mars tar kommunstyrelsen beslut i frågan, och 10 april ska ärendet behandlas i kommunfullmäktige. Skulle det gå igenom kan det få konsekvenser i kommande hyresförhandlingar, som hyresgästföreningen formellt kan begära när som helst.

– Det här är ingenting som vi går med på att ABK ska ha kompensation för. Vi har en deal, som ingår i förhandlingsöverenskommelsen, där hyreshöjningen ska gå till annat som till exempel underhåll, säger Petra Lundh.

Göran Sevebrant som är moderat styrelseordförande i ABK tror också det får konsekvenser.

- Ja, självklart kommer det att försvåra förhandlingarna, säger han.

Som styrelseordförande säger han att han självklart hellre sett att pengarna stannat kvar i ABK, men att det inte kommer att påverka hyran under 2012. På längre sikt kan det dock göra det. Vad som nu händer är på grund av den nya lagen.

Får hyresgästerna nu vara med och bekosta kommunens budget?
– Ja, för bostadssociala ändmål.

Är det rätt?
– Jag kan varken säga att det är rätt eller fel.

Han menar att som kommunalt bolag har det i praktiken lägre kostnader via lägre räntor på grund av kommunala lån, jämfört med den privata sidan.

Hem & Hyra har försökt att nå kommunstyrelses ordförande Pierre Månsson (FP) men han har meddelat att han inte har möjlighet att kommentera Hyresgästföreningens namninsamling idag.

Kristianstads största oppositionsparti Socialdemokraterna vill heller inte kommentera frågan. Enligt Dan Berger (S), ledamot i kommunstyrelsen, har socialdemokraterna inte diskuterat hur partiet ställer sig i frågan, det ska göras på tisdag i nästa vecka.

Petra Martinsson
Lokalredaktör (tjänstledig)
Gry Ellebjerg
Lokalredaktör
010-459 17 12, 070-343 15 18
Publicerad: 16 mars 2012 kl 15:38 Uppdaterad: 7 oktober 2014 kl 14:22
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.