Annons

Hyresgäster tvingas riva altaner

Värmdö Värmdö Bostäder tvingar hyresgäster att riva för stora altaner. ”Jag är besviken”, säger Pia Zwahlen, som byggde sin altan för 12 år sedan.
Foto: Kenneth Samuelsson
Dennis och Millan Löwered och Pia Zwahlen framför det som är kvar av familjen Löwereds uteplats.

Nyligen skrev Hem & Hyra om att Värmdö Bostäder ville tvinga hyresgäster att riva altaner som var för stora. Nu har planerna blivit verklighet.

Millan och Dennis Löwered förstår att altaner som är så stora att de ligger utanför bostadsbolagets tomtgräns måste tas bort. Men de förstår inte varför de inte får ha en liten uteplats innanför tomtgränsen, som sträcker sig 1,5 meter från huset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hittills har de sagt nej till att ha en liten uteplats och jag förstår inte varför, säger Millan Löwered.

Grannarna Pia och Lennart Zwahlen tillhör också de som måste riva sin altan.

– Jag fick en chock när jag fick beskedet och är besviken, när vi byggde den för 12 år sedan sade en person på Värmdö Bostäder att det var okej att bygga den, säger Pia Zwahlen.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

 Hon säger också att det är oklart om de får ha kvar träd och buskar som de planterat på baksidan.

– Jag vägrar att ta bort träden, de har stått här ända sedan vi flyttade hit för 30 år sedan, säger hon.

Annons

Lennart Zwahlen tycker det är tråkigt att behöva riva den, men har också en viss förståelse eftersom den ligger utanför Värmdö Bostäders tomtgräns.

Läs ocksåEfter ombildningen – blir av med sin uteplats: "Det kan bli bråk"

– Det var roligare att bygga den än att riva den, säger han, när han står med kofoten och bänder bort en bräda.

Båda hoppas att de får använda den skuggiga baksidan av huset i framtiden.

– När det är sol så går det bara att vara på framsidan i 20 minuter eftersom det blir så varmt där, säger Lennart Zwahlen.

Karl Månsson, förvaltningschef på Värmdö Bostäder, säger att han inte kan kommentera enskilda fall.

– Men det viktigaste är att det är fri lejd ut om det börjar brinna, så det inte finns något staket i vägen som gör att det inte går att komma ut, säger han.

Annons

Bolaget kommer att gå över beståndet och lägga plattor vid vissa uteplatser där det fattas och sätta dit trappor vid utgångarna där det behövs.

– Hyresgäster kan fortsätta ha stolar och bord på uteplatser på fram och baksidan, så länge de inte står i vägen om det börjar brinna, säger han.

Vissa hyresgäster är oroliga för att de ska bli av med träd och buskar som de planterat.

– Generellt tar vi bort träd som står för nära eller där kronan hänger mot huset, annars får vi bedöma från fall till fall, säger han.

Läs också Att inte orka sköta uteplatsen – inget skäl för att få byta lägenhet Gränbybor hotades med uppsägning för sina uteplatser – hyresgästen Fatma: "Kränkande" Så fick kvarteret sin nya samlingsplats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.