Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Gapet växer mellan vd:ar och hyresgäster

Avstånden växer, skillnaderna ökar

Khalid Ismail bor i Skäggetorp, en stadsdel i utkanten av Linköping byggd under miljonprogrammets dagar. Han trivs men känner sig inte längre trygg. Det har varit flera skjutningar och bränder i hans bostadsområde. Värden Stångå­staden har däremot sällan synts till när något hänt.
När vår reporter träffar Khalid och berättar att bolagets vd ­Fredrik Törnqvist tjänar över två miljoner om året skakar Khalid bara på huvudet. ­Fredrik Törnqvists månadslön motsvarar 23 av Khalids månadshyror för familjens lägenhet.

Vi har tagit reda på vad alla vd:ar för kommunala bostadsbolag har i lön och vilka andra förmåner de har. Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist tjänar mest av alla. Han har en månadslön på 175 000 kr samt en Mercedes som tjänstebil och två årslöner om han skulle sägas upp.
Stångåstadens hyresintäkter har ökat med nästan 100 miljoner sedan 2014 och kommunen har plockat ut
200 miljoner ur bolaget sedan 2015. Det är alltså ett lönsamt bolag. Och vd:n belönas rikligt.
Kanske finns det rent av ett samband?

Samtidigt som bolaget går med vinst saknar hyresgästerna i Skäggetorp kodlås till sina portar – 2020. ”Pengar finns. Stångåstaden går med vinst. Vi behöver riktiga satsningar här”, säger Khalid.
Vd-lönerna är inte bara en ­symbol för hur hyresgästernas pengar används. De visar också på ett ­mönster i samhället. Fredrik Törnqvists lön har ökat med 11,5 procent sedan vår förra granskning medan löneutvecklingen i snitt ligger på 2,7 procent. Avstånden växer, skillnaderna ökar.
Årets sammanställning visar att snittlönen för bostadsbolagens vd:ar är 83 000 kr/månad. Ändå har de tio mest välbetalda vd:arna fått mindre att göra – bara fyra av tio vd:ar har också ­ansvar för kommersiella ­lokaler jämfört med sju av tio för två år sedan.

Ibland lönar det sig att vara lite småländskt envis. Vi på Hem & Hyra har tjatat på landets alla kommunala bostads-vd:ar om deras lön och andra förmåner sedan tidningens start.
I början var det trögt. Flera vd:ar gömde sig bakom aktiebolagslagen eller hittade andra skäl till att deras lön skulle vara sekretessbelagd. Det gjorde bara att vi tjatade ännu mer. Vi har gått till kammar­rätten år efter år och begärt att få ut de löner som annars skulle förbli hemliga.
Och si, det lönade sig till sist. I år har, för första gången, alla vd:ar lämnat ut sina löner utan undanflykter. Trägen vinner.?

Vi har just gått in i 20-talet och det firar vi på Hem & Hyra med att bjuda er på mer läsning i ­reportage och granskningar. Nyhetsblocket har också fått en ny form. Jag hoppas att du ska tycka om 2020 års version av Hem & Hyra!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.