Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Hur kan en missad hyra vara ett värre brott än knarkodling?

Det finns ingen uppenbar logik bakom besluten, ändå följer de hyreslagstiftningen. För att förstå varför måste man se det ur värdens perspektiv: en missad inbetalning syns omedelbart på bostadsbolagets konto. Det är ett brott mot det avtal som du som hyresgäst har med värden – en bostad i utbyte mot pengar.

Värden drabbas inte lika direkt om du inte sköter dig som hyresgäst eller om du stör dina grannar. Där finns alltså lite mer förhandlingsutrymme och plats för förmildrande omständigheter. Som till exempel en Försäkringskassa som dröjer med utbetalningen skulle kunna vara. Det är ju något som du som hyresgäst inte alls råder över. Ändå faller hela ansvaret på dig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Slutsats: betala hyran i tid! Det kan räcka med en dags försening om det sker upprepade gånger för att kontraktet ska ryka. Det borde vara första lektionen i skolans Hemkunskap (men det ämnet finns väl inte kvar längre?). Om du har flera räkningar och inte klarar alla vid månadsskiftet, prioritera hyran!

Annons

Att bli av med sin bostad är en katastrof i dagens bostadsbrist. Gamla hyresskulder är verkligen inte en fördel när du försöker få ett nytt kontrakt.

Läs ocksåRädslan för hemlöshet fick Annica att välja döden

Ironiskt nog är knarkodling i lägenheten inte lika allvarligt. Däremot har lagstiftningen skärpts vad gäller att hyra ut till ockerhyra eller utan att ha värdens godkännande. Lagen ser också strängare på svarthandel med kontrakt. Hur det ser ut med möjligheter att följa upp den nya lagstiftningen återstår att se.

Lektion två i Boskolan borde således vara: hyr inte ut utan tillstånd eller till för hög hyra. Och köp inte ditt kontrakt.

Annons

Lektion tre: om du har drabbats att ohyra i lägenheten så berätta omedelbart för värden. Försvåra inte heller saneringen. Det kan också var skäl till att du förlorar kontraktet.

Det är faktiskt en hel del att hålla reda på som hyresgäst, särskilt som allt inte är helt logiskt.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.