Annons

En av tre tycker att hyresmarknaden gör det svårt att flytta för jobb

Nyheter Bostadsbristen gör det svårt att flytta för att ta ett jobb eller börja plugga på annan ort. Det upplever var tredje hyresgäst, enligt en ny undersökning.
Foto: Pixabay

32 procent av landets hyresgäster säger att bostadssituationen i allra högsta grad påverkar deras möjligheter att flytta för arbete eller studier. 14 procent, alltså var sjunde hyresgäst, går så långt som att säga att bostadsmarknaden i hög grad hindrat dem från att faktiskt ta ett jobb eller börja studera på annan ort.

Siffrorna kommer från en ny undersökning som utförts av Novus, på uppdrag av Hyresgästföreningen och Mäklarsamfundet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi vet från tidigare undersökningar att rörligheten i hyresbeståndet är mer än dubbelt så stor som i det ägda beståndet. Trots det visar vår rapport att hyresgäster i högre grad än de som äger sitt boende drabbas av inlåsningseffekter, säger Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

Annons

I undersökningen har både hyresgäster och boende i bostadsrätt eller villa och radhus fått svara på frågor om sin boendesituation. Även den som äger sitt boende upplever liknande svårigheter. Men bland dessa är det 8 procent som svarar att förhållandena på bostadsmarknaden i hög grad hindrat dem från att ta ett jobb på annan ort.

– Att vi kan flytta på ett tryggt och enkelt sätt när vi önskar och behöver är ett viktigt kvitto på en fungerande bostadsmarknad. För det krävs ett tillgängligt utbud av både ägt och hyrt boende. Det är tyvärr motsatsen till dagens situation, säger Ingrid Eiken Holmgren, vd för Mäklarsamfundet.

Annons
Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.
Fakta: Det säger undersökningen

51 procent av hyresgästerna skulle vilja byta boendeform från hyresrätt till att själva äga sitt boende. Men bara 31 procent menar att de har möjlighet att då köpa något motsvarande deras nuvarande boende.

66 procent av de som äger sitt boende svarar att de inte har möjlighet att hyra ett liknande boende.

Om undersökningen: 1 933 genomförda webbintervjuer bland allmänheten. Urvalet har dragits ur Novus slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel bland boende i villa/radhus, hyresrätter och bostadsrätter.

Läs också Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.