Annons

120 kronor mer i månaden för en trea i Älmhult

Älmhult ​Det har varit långa och stundtals tuffa förhandlingar. Men i dag kom Älmhultsbostäder och Hyresgästföreningen överens om hyran. Från 1 juli i år höjs hyran med i genomsnitt 2, 3 procent, vilket motsvarar 120 kronor i månaden för en lägenhet på 72 kvadrat.
Älmhultsbostäder yrkade på en hyreshöjning på 4,6 procent från 1 april i år. Efter dagens förhandlingar står det klart att parterna enats om en höjning på 2,3 procent och att den ska börja gälla 1 juli i år och löpa till sista juni 2012.
– Under omständigheterna är vi nöjda. Vi har lyft viktiga saker och haft en bra diskussion. Vi har ju mer än halverat yrkandet eftersom det även blev tre månader utan hyreshöjning. Det känns bra, det känns som att Hyresgästföreningen med denna förhandling verkligen gjort nytta, säger Magnus Persson och Dennis Nilsson, förhandlare för Hyresgästföreningen.
Kommer underhållet att påverkas?
– Nej, det kommer inte att bli ett sämre underhåll, absolut inte. Vi har inte rört underhållspengarna, säger Magnus Persson.
Har det varit en tuff förhandling?
– Ja, en ganska tuff förhandling, förhållandevis. Knäckfrågorna har handlat om förvaltning, vi har bland annat diskuterat underhåll och energifrågor och vi har velat veta vad som ligger bakom siffrorna i kalkylen. Det har varit viktiga saker och har ju med hyresgästernas pengar att göra, säger Magnus Persson och tillägger:
– Summa summarum så har vi fått en ny kunskap om företaget, vi vet mycket mer om företaget nu än vi gjorde för tre månader sedan. Och det är ingen frostig relation mellan oss, det finns en vilja från båda håll att komma överrens.
Per-Olof Andersson, Älmhultsbostäders vd, är också nöjd med uppgörelsen.
– Jag är nöjd å hyresgästernas sida. Det är aldrig bra när det är ovisst. Jag känner att vi har ansträngt oss för att få till en uppgörelse, säger Per-Olof Andersson och fortsätter:
 Eftersom man förhandlar med en kalkyl så får man gå in och titta var någonstans man kan spänna bågen. Det är bra att vi alla försöker titta på vad det finns för besparingar som man kan göra. Vi får bland annat vässa besparingarna i driften och sedan får vi hålla tummarna att inte ränteutvecklingen sticker iväg.
Även Andersson lovar att underhållet inte påverkas, även om Älmhultsbostäder bara kan ta ut halva den hyreshöjning man tänkt sig.
 
– Nej, underhållet påverkas inte. Underhållet är viktigt att ha med sig och börjar man tulla på det så skjuter man bara problemen framför sig, säger Per-Olof Andersson.
Dagens förhandling var den sista i Kronoberg för 2011-års hyror hos de allmännyttiga bolagen.
Älmhultsbostäder förvaltar omkring 1 350 lägenheter.

Annons
Fakta: Hyreshöjningar 2011 i Kronoberg

Hyresbostäder: 1,95 procent
Växjöhem: 2,2
Vidingehem: 2,25
Kommunhus: 2,25
Ljungbybostäder: 2,28
Lessebohus: 2,53
Älmhultsbostäder: 2,3
Uppvidingehus 3,69
Allbohus 3,8 procent

Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.