HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

275 miljoner satsas på innovativt byggande

Nyheter Regeringen har beslutat om ett stöd på 275 miljoner kronor under två och ett halvt år till innovativt och hållbart bostadsbyggande. Helst genom listiga digitala lösningar.
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) vill se fler digitala lösningar i byggandet.

Under torsdagen blev det klart att regeringen fortsätter på den inslagna banan och öronmärker ytterligare totalt 275 miljoner kronor åt aktörer som vill bygga smart för både samhället och miljön.

Stödet kommer att delas ut till och med 2020 och förutsätter att man uppfyller kriterierna inom något av de fem områden som regeringen satt upp, däribland yteffektiva bostadsutformningar, innovativa ventilationslösningar eller smarta digitaliseringsmodeller.

Läs ocksåFlyttkedjor når inte fram till låginkomsstagare

Särskilt intresserad är bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson av att sporra tillämpningen av ny teknik samt ett ökat industriellt byggande.

– Jag vill stärka incitamenten för utveckling och innovationer inom byggindustri och planering för hållbar samhällsutveckling, säger han i ett pressmeddelande.

Förordningen gäller från och med juli 2018.

Läs ocksåMinskat byggande 2018 – men inte i Malmö och Göteborg
Fakta: De fem områdena som ger pengar
  • Utformning och gestaltning: Innovativa och smarta lösningar med yteffektiva bostadsutformningar som kan leda till minskad miljöpåverkan och främja sociala relationer samt umgänge.
  • Inomhusmiljö: Exempelvis nya lösningar för ventilation i byggnader som kan förbättra luftkvalitén och därmed hälsan för de boende.
  • Digitalisering: Digitala lösningar kopplade till boendet.
  • Industriellt byggande: Byggande i industriell form har potential att minska förbrukning av material samt pengar.
  • Livscykelanalyser: Stödet skulle kunna användas till att bekosta verktyg, LCA-expertis, inhämtning av data, dokumentation och spridning av resultat. I LCA ingår material- och avfallshantering som i sig har stor potential för effektivisering och miljövinster.

Källa: Regeringen

Läs också Byggheta Örebro har svalnat Gävle i byggtoppen - även Dalarna ökar Lågt förtroende för regeringen i bostadsfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.