Annons

3 000 nya bostäder när Telia flyttar från Farsta

Farsta Nu ska Telias stora kontorsområde i Farsta ge plats för en ny stadsdel med 3 000 nya bostäder. Rikshem och Ikano Bostad har köpt fastigheten och utlovar minst 1 000 hyresrätter.
Foto: Anders Göransson
Farstabon Medhanie Teklemeri, som bor i ett hyreshus mittemot Teliaområdet på andra sidan Nynäsvägen, tycker att det är helt rätt att bygga bostäder i området. - Det behövs ju bostäder, särskilt för unga, och Farsta är ett attraktivt område att bo i. Jag trivs jättebra här, säger han.

De gamla 60-talsbyggnaderna med det 50 meter höga Teliatornet är ett landmärke för Farstaborna och en bekant syn för dem som färdas på Nynäsvägen. Området har använts av Televerket, sedermera Telia och Teliasonera, i 50 år men nu flyttar företaget sina kontor till Arenastaden i Solna.

Därmed öppnas möjligheter för nya bostäder. Rikshem och Ikano Bostad köper tillsammans hela fastigheten med 100 000 kvadratmeter kontorsyta. 3 000 bostäder, varav en tredjedel hyresrätter, samt ett antal arbetsplatser hoppas man kunna skapa i området.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi kommer att behålla en del av de gamla husen och bygga om dem till bostäder, men också bygga rätt mycket nytt, säger Ilija Batljan, vice vd och chef för affärsutveckling på Rikshem.

En del av de gamla kontorshusen är skyddsklassade och får inte rivas. Batljan säger att stor hänsyn kommer att tas till arkitektoniska och kulturella värden.

Annons

– Ett antal hus har både lågt i tak och rätt mycket pelare inomhus, det går inte att göra något vettigt med dem. De kommer att behöva rivas och ersättas med nya byggnader. Men vi kommer att jobba väldigt varsamt med det här, i dialog med Farstaborna.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

Enligt Batljan kommer en stor andel av de nya bostäderna att vara smålägenheter, eftersom det är en särskilt stor bristvara i Stockholm. Teliatornet, som många förknippar med Farsta, hoppas han att man ska kunna bevara och hitta lämplig användning för.

Telia kommer att vara kvar i området till slutet av 2016, och förhoppning är att bostadsbygget ska börja året därpå. Men för det krävs politiska beslut. Planarbetet börjar i höst och tiden är knapp.

Annons

– En viktig sak är att området redan är exploaterat. Det borde betyda att vi kan börja bygga om och bygga nytt relativt direkt.

Läs ocksåJättelikt borrprojekt skapar kaos för hyresgäster
Läs också Strulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagar Är du länge i källaren - då kan larmet gå Hyresgästen Erik: "Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.