HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Överskott har blivit brist

Gävleborg Tio procent av hyran. Så mycket fick hyresgäster i rivningskommunerna vara med och betala för de tomma lägenheterna på 1990-talet. Totalt revs över 5 000 lägenheter i Gävleborg. I dag har nio av länets kommuner istället brist på bostäder.
Foto: Lena Mattsson
Hoforshus har rivit mer än hälften av sina lägenheter på drygt 30 år. 1983 fanns 2 317 kommunala lägenheter i kommunen, i dag finns bara 1 100 lägenheter kvar.

En underskrift på ett kontor någonstans i världen. Mer behövdes inte för att hyreshusen i svenska kommuner skulle tömmas och sedan rivas. Men i dag har nio av Gävleborgs tio kommuner istället brist på bostäder.

– Det är de yttre omvärldsfaktorerna som styr. När de stora företagen rationaliserar och effektiviserar så försvinner jobben och befolkningen minskar. Ett faktum som inte de drabbade kommunerna kan påverka särskilt mycket, säger Owe Hellberg, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Gävle.

Läs ocksåByggandet minskar – trots ett skriande behov

Men borde inte kommunerna ha förutsett vad som skulle ske? I dag hade ju husen som revs behövts.
– Nej, ett bostadsföretag kan inte bedöma vad som kommer att hända. Och att låta husen stå tomma hade inte fun­gerat. Ett tomt hus har inget värde, det innebär bara kostnader.

Hade Hyresgästföreningen kunnat göra något?
– Nej, vår roll är att värna hyresgästers ekonomi, men vi kan tipsa våra kommuner om vad som sker på andra håll i landet. Bristen på bostäder och renoverin­garna är våra största frågor i dag.

Så det var rätt att riva alla tusentals lägenheter?
– Det fanns inga andra alternativ. In­gen visste då vad som skulle hända med jobb och inflyttning och att bristen på bostäder skulle bli så stor tio år senare.

Läs ocksåHyra för ersättningslägenhet var för hög

Vad bör kommunpolitikerna göra?
– De måste tala om hur de tänker inför framtiden. Det behövs bostäder men människor ska ha råd att hyra dem också.

Kjell Höglin var kommunalråd, (S), under de år då Hofors var som störst med 16 500 invånare för att sedan minska. Hoforshus har rivit mer än hälften av sina lägenheter på drygt 30 år.
1983 fanns 2 317 kommunala lägenheter i kommunen, i dag finns bara 1 100 lägenheter kvar.

I dag är Kjell Höglin pensionär och ordförande i Hoforshus:
– Anledningen till rivningarna var befolkningsminskningen. Ovako, vår storindustri, hade 4 500 anställda som mest. I dag jobbar bara 1 000 personer där och det bor 9 500 människor i kommunen.

Läs ocksåFacket duckar för frågor om tvångsflytt

Kjell Höglin medger att han sov oroligt många nätter under kommunens nedgång:
– Ja självklart var det så. Det går ju fort att ta bort jobb men det tar längre tid att skapa nya.

Förutom rivningarna så gjordes tomma hyreshus till kommunhus och man försökte kallställa vissa fastig­heter. Men det slet för hårt på husen och de revs.

– Många tyckte nog att det var tokigt att vi rev så många hus men jag tror att det var rätt medi­cin trots allt. När jobben försvinner måste vi anpassa oss, men i dag känns det rätt stabilt i kommunen ändå, säger Kjell Höglin.

Hofors har ännu inte full balans på bostadsmarknaden, det finns fortfarande ett visst överskott på lägenheter i kommunen. De övriga nio kommunerna i Gävleborgs län uppger alla att de har brist på bostäder i dag. Det gäller även Söderhamn som rivit 1 500 lägenheter de senaste decennierna.

Läs också Hyresgästföreningen högprioriterar bostadsbristen Carin får 100 procents hyreshöjning när huset rivs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.