Annons

Krafttag mot svartuthyrning gav resultat

Halmstad Skenbyten, olovlig andrahandsuthyrning och studenter som inte klarat av sina studieresultat. För ett drygt år sedan sjösatte Halmstads fastighets AB (Hfab) en riktad insats mot olovliga hyresförhållanden. Hitintills har 107 lägenheter frigjorts till bostadskön.
Foto: Pressbild/Petra Martinsson
Ulf Nilsson, kommunikationschef på Hfab.

De frigjorda lägenheterna utgör runt tio procent av de cirka 1000 lägenheter som varje år kommer ut till Hfab:s kösystem, där snittiden för att få en lägenhet ligger på tio år.

– Det här förbättrar möjligheten för att få en bostad på den ordinarie bostadsmarknaden, påpekar Ulf Nilsson, som är kommunikationschef på Hfab.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men även om ett drygt hundratal lägenheter kan tyckas mycket kan det fortfarande finnas ett mörkertal.

– Tittar vi på studier från större städer pekar det på att det skulle kunna ligga på en högre nivå, säger Ulf Nilsson.

Annons

Hitintills har merparten av hyresgästerna sagt upp sig själva efter att bolaget haft en dialog med dem. På så sätt har de juridiska tvisterna ofta kunnat undvikas. Något som Ulf Nilsson beskriver som, om än tidskrävande ”den långsiktig bästa lösningen”.

Läs ocksåKrafttag mot oriktiga hyresförhållanden

– Då har de förstått att de har gjort fel, säger han.

Hur har ni gått till väga för att hitta de som hyr ut olovligt?

– Vi har listat vad vi ser som normavvikelser som indikerar oriktiga hyresförhållanden. När det upptäcks öppnar vi ett ärende och därefter gör vi ett antal åtgärder. Bland annat registerslagningar. Stämmer vår hypotes tar vi kontakt med hyresgästen.

Annons
Läs ocksåProblem med svarta kontrakt sprids i regionen

Hur strikta är ni mot studenterna vad gäller studietakten?

– Vi försöker hålla en konsekvent linje men har naturligtvis en mänsklig aspekt i det. De ärenden vi haft gäller grova övertramp.

Fakta: Minst halvfart gäller

Enligt Hfab:s reglar ska studenterna hålla en studietakt på mins 15hp per termin.

Läs också Bostadsbolagen som säger upp flest hyresgäster Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.