Annons

Krafttag mot oriktiga hyresförhållanden

Halmstad Under flera månader har HFAB arbetat med ett förändrat regelverk och nya rutiner för att komma åt oriktiga hyresförhållanden. Ett 20- tal medarbetare ska arbeta med frågan.

Den 12 maj berättade Hem & Hyra om problematiken med felaktig folkbokföring. Utsatta människor riskerade att utnyttjas och betala dyrt för att få sitt namn på en postadress. Detta som en väg in i det svenska samhället. Ulf Nilsson, chef för affärsutveckling och kommunikation på HFAB, berättade då att företaget lagt märke till att problematiken ökat.

– Detta ser vi genom en rad olika normavvikelser. Det kan komma fram i dialog med grannar och medarbetare. Det kan också röra sig om spring i trapphus och annat som avviker från hur det brukar se ut. Frågan är på vilket vis det verkligen är ett problem med felaktig folkbokföring om personerna i fråga inte bor i lägenheterna. 

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under fredagsmorgonen sände HFAB ut ett pressmeddelande under rubriken ”HFAB tar krafttag för att få bukt med oriktiga hyresförhållanden”. Bolaget bedömer att hundratals lägenheter i dess bestånd är föremål för olika typer av oriktiga hyresförhållanden. Det gäller allt från olovlig andrahandsuthyrning till skenbyten och illegal hotellverksamhet. 

Satsningen som du sjösätts uppges ha arbetats fram under flera månader. Uppdateringar av regelverket har gjorts var hyresgäster inte bara riskerar att förlora sitt hyreskontrakt utan även förlora köpoäng i händelse av icke godkänd verksamhet. HFAB berättar emellertid inte exakt hur bolaget ska komma tillrätta med de oriktiga hyresförhållandena, detta för att risken då ökar att det underlättar för de som bedriver eventuellt illegal verksamhet, enligt bolaget. Vad HFAB dock berättar är att ett 20- tal medarbetare kommer att arbete med frågan de närmaste åren.

Annons
Läs också Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Sjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas" Heimstaden tvingas backa - felaktig folkbokföring sågas som skäl för uppsägning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.