HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Medlemstapp i BohusÄlvsborg-Skaraborg

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg blev 53 medlemmar färre under 2017. Därmed bryts framgångssviten som varat sedan år 2000.
Foto: Nils-Olof Larsson
Mats Bredberg, chef för medlemsutvecklingsenheten på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Medlemsutvecklingen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg har gått uppåt under i stort sett hela 2000-talet. Från cirka 33 000 vid millennieskiftet till knappt 40 000 i dag. Men i fjol bröts sviten. Antalet medlemmar vid årsskiftet var 39 975. Det är 53 medlemmar färre än när år 2017 inleddes.

– Vi har värvat lite färre än tidigare. En förklaring är att vi vår enhet drabbades av sjukdom i oktober och november och att vi därför inte hade full styrka igång, säger Mats Bredberg, chef för Hyresgästföreningens medlemsutveckling i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Läs ocksåNytt medlemsrekord i Storgöteborg

Förra våren bestämde regionfullmäktige att medlemsavgiften skulle höjas från 75 till 85 kronor i månaden. Förslaget fick kritik. Birgitta Johansson, som är ordförande i lokalföreningen Rödfyran i Skövde, befarade att 20 procent av deras medlemmar skulle lämna föreningen.

Har höjningen påverkat medlemsantalet?

Annons

– Ja. Höjningen infördes den första juli och under sommarmånaderna var det mellan 300 och 400 extra som valde att lämna föreningen, säger Mats Bredberg.

Läs ocksåHyresgästföreningen växer med 600 medlemmar

Men det finns även positiva nyheter för region BohusÄlvsborg-Skaraborg. Sett till hela år 2017 har färre medlemmar än någonsin begärt utträde ur föreningen. Dessutom gläds Bredberg åt ett förbättrat samarbete mellan medlemsrekryterarna, andra enheter och förtroendevalda.

– Genom ett tätt samarbete med exempelvis förhandlarna har värvarna haft viktig och aktuell information med sig ut när de besökt hyresgäster och medlemmar. Det gör att Hyresgästföreningen känns relevant och något man gärna blir medlem i, säger Bredberg.

En annan lyckad satsning handlar om värvningen av medlemmar med annat modersmål än svenska. I början av 2017 anställdes flerspråkiga Mariam Kaseum just med syftet att nå nya svenskar.

Annons
Läs ocksåMedlemstapp för Hyresgästföreningen i Aros-Gävle

– Det finns mellan 200 000 och 250 000 lägenheter i Sverige där ingen talar svenska. Det säger sig självt att utsattheten för de här personerna är extra stor. Och att det därför är där vi inom Hyresgästföreningen behövs allra mest. Därför är det superkul att Mariam redan lyckats skriva in nästan 500 nya personer med annat modersmål än svenska, säger Mats Bredberg och tillägger:

– Men vårt arbete slutar självklart inte med det. Nu ställs det krav på vår organisation att få in de här personerna i vår verksamhet så att vi verkligen kan göra nytta och betyda mer för fler.

Läs också Så påverkade pandemin medlemsantalet i Mellansverige Kom till Sverige som vuxen - blev lärare i svenska

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.