HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bland prostituerade och poliser i 50-talets Malmö

Malmö Ett Malmö där Gamla väster är förknippat med prostitution, kriminalitet och nedgångna bostäder. Det är miljön för Set Mattssons senaste kriminalroman ”Kvinnan vid kanalen”, där läsaren får följa den prostituerade Sigrid Holm och kommissarien Douglas Palm i början av 1950-talet.
Författaren Set Mattsson är aktuell med ännu en bok i serien om kriminalkommissarien Douglas Palm, "Kvinnan vid kanalen".
Foto: Anders Högmark
Författaren Set Mattsson är aktuell med ännu en bok i serien om kriminalkommissarien Douglas Palm, "Kvinnan vid kanalen".

Berättelsens första dödsfall inträffar i ett resanderum på Västergatan – vad var det?

– Det är en beteckning för ett rum som hyrdes ut till folk som reste mycket. Det var en enklare inackordering än hotell och kunde vara för ganska lång tid. På väster var det ofta sjömän som bodde där.

Läs ocksåFlerfamiljshuset blev mordplats i nya deckarenMicke Hansen och Christina Olséni har skrivit sin fjärde deckare tillsammans. Den här gången har de lämnat villatäta Falsterbo för ett flerfamiljshus i Lund.

Hur var det att bo på Gamla väster på 1950-talet?

– Väster på den tiden var ett ganska slitet bostadsområde, med gott om krogar och restauranger – och prostitution. Flera hotell hyrde ut per timme. Det fanns en gemenskap bland de som bodde där, men det var fattigt. Polisen patrullerade aldrig ensamma, vilket de till exempel gjorde på Lugnet.

Vad har du själv för erfarenheter av de miljöer som du beskriver i boken?

Läs ocksåPolisen som bygger re­la­tioner

– Egentligen inga alls. Jag växte upp i Limhamn – dock i ett hyreshus. Sedan har jag bott på Möllevången, i Slottsstaden och Nobeltorget, men aldrig på väster. På sjuttiotalet var jag där då och då – eftersom det fanns många krogar och restauranger, som Süd. Men även då var det ganska nedslitet, och något av ett porrdistrikt.

Hur har du gjort för att sätta dig in i miljön?

– Framförallt har jag pratat med poliser som jobbade på den tiden, sedan har jag läst dagstidningar och rättegångsprotokoll. På mitt arbetsrum har jag en stor karta över Malmö från 1947. Bostäderna som skildras är liknande de jag själv bott i. Det var en kolossal bostadsbrist i Malmö och folk bodde trångt och i ganska usla bostäder, ibland som inneboende. Under femtiotalet byggdes det mycket och det var välbehövligt.

Läs ocksåNicolas drömmer stort för Malmös utsatta barn

Finns det något som idag motsvarar det Gamla väster som du berättar om?

– Södra innerstaden är väl ett av de områden som har störst sociala problem – men samtidigt är ju området kring Möllevångstorget en väldigt levande stadsdel. Jag försöker skildra ett samhälle som var annorlunda – för det var inte bättre förr, och särskilt inte om man var fattig.

Fakta: Set Mattsson

Yrke: Författare och journalist. Utbildad sjuksköterska, ”men det har jag inte jobbat med på tio år”.

Bor: I Lund sedan 1986. I bostadsrätt.

Ålder: 61 år.

Familj: Ja. ”Fem barn. Fyra barnbarn.”

Uppväxt: I Limhamn. ”Men jag har bott i andra delar av Malmö.”

Det visste du inte om mig: ”Att jag är trillingpappa”. Sonen Douglas har gett namn åt romankaraktären.

Aktuell: Med nyutkomna ”Kvinnan vid kanalen” (Historiska Media).

Favoritförfattare: Ernest Hemingway.

Läs också Hyresförhandlingar klara med Västerviks Bostad Sambopar betalade för mycket hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.