Annons

De miste allt i branden

Ovanåker Lotta Lundin och Kaj Embretsen miste allt i branden i Edsbyn i slutet av april. Tack vare att de hade hemförsäkring har de kunnat skapa ett nytt hem.

Lotta och Kaj bodde tillsammans med sina två katter högst upp i huset på Öjollasbacken i Edsbyn. Klockan tre på natten mellan den sista fredagen och lördagen i april vaknade de av barnröster.

– Först tänkte jag att det var konstigt att de var ute så sent, men sedan hörde jag Kaj ropa åt mig att skynda mig ut. Den svarta brandröken hade redan fyllt trappen ned, säger Lotta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag försökte stoppa på mig storkatten men den sprang in igen, säger Kaj.

Med bara tofflor på fötterna och utan glasögon satt Lotta och tittade på när allt de ägde brann upp. Kaj fick med sig sin telefon och tack vare den har de nu bilder på katterna i sin nya lägenhet nedanför backen.

En grannes rökning startade branden och gjorde 28 lägenheter obeboliga. Den översta våningen, där branden började och där Lotta och Kaj bodde brändes ut helt. När de fick komma in i lägenheten igen efter fem dagar var två ringar det enda de hittade som de kunde använda.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

– Mest saknar jag bilderna på barnen och mina ärvda saker från Gotland, säger Lotta som fick åka buss till hälsocentralen dagen efter branden för att få nya mediciner bland annat mot sin diabetes.

Annons

Tack vare att de hade hemförsäkring och att allt var borta har det varit ganska enkelt att möblera den nya lägenheten. Först fick de en summa som skulle täcka glasögon, kläder och mat den första tiden då de bodde hos vänner.

– Vi satt i tre dagar och försökte komma ihåg allt som funnits i lägenheten men sedan var det inga problem med att få ersättning, säger Kaj.

Läs också16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningarHalvkroppsporträtt på Marcus Kjellin som står längst till höger i bild i en mörkblå skjorta. I bakgrunden syns ett bostadshus.

De som bodde längre ned i huset fick kämpa mer eftersom varje sak skulle bedömas om den var användbar eller för rök- eller vattenskadad för att kunna användas.

Hyresvärden, kommunala Aefab, började skaffa ersättningslägenheter redan dagen efter branden, kommunens krisgrupp jobbade för högtryck och viljan att hjälpa var stor från ortsbornas sida.

– Det började med en Facebookgrupp och fortsatte med att massor av kläder och husgeråd samlades in åt oss, minns Lotta.

Annons

– Ja, det var rent fantastiskt vad folk ställde upp! Redan klockan sex på brandnatten fanns det kaffe och smörgåsar i församlingshemmet, säger Kaj.

Ett halvår efter branden har det mesta lugnat ned sig och återgått till det normala. Lotta och Kaj trivs bra i sin nya lägenhet men vissa saker blir aldrig de samma igen:

– Vi saknar grannarna, det var bra stämning på Öjollasbacken. Och så katterna förstås!

Fakta: Det här gäller om det brinner

Oavsett hur en brand har uppstått är det alltid hyresgästens egen hemförsäkring som ska täcka det som blir förstört i lägenheten.
Den som saknar hemförsäkring får alltså ingen ersättning alls om saker brinner upp eller rök- och vattenskadas vid en brand.
Hyresvärdens försäkring täcker bara skadorna på själva fastigheten.

Läs också Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.