HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Glömde spisen på – lägenheten förstördes

Gävleborg Mattias var hungrig när han kom hem sent på natten. Han satte spisen på sexan, hällde olja i pannan och lade i frysta mozarellasticks. Sedan slog han på datorn. Och somnade.
Bara kol återstår av de mozzarellasticks Mattias skulle steka. Stekpincetten smälte men det började aldrig brinna. Foto: PRIVAT

Det är 25-årige Mattias mamma Birgitta som berättar vad som hände i hennes lägenhet en natt i början av maj. Känslorna är fortfarande starka:

– Först blev jag så oerhört arg på honom! Sedan blev jag rädd, han hade ju kunnat bli innebränd. Och efter det kom det dåliga samvetet, jag borde ha varit hemma.

Läs ocksåStämdes för mögel i lägenhet – därför frias hyresgästen

Mattias hade spelat spel med sina kompisar hela natten och kom hem nykter, men trött och hungrig. Birgitta sov över hos en kompis och hade lånat ut lägenheten till Mattias för ett dygn.

När hon kom hem på morgonen var hela lägenheten, bokstavligen, täckt av ett oljigt lager och röken låg tät. Oljan på spisen hade som tur var inte börjat brinna. De båda brandvarnarnas tjut hade Mattias inte hört.

– Det var tack vare en granne som skulle ut med hunden som Mattias till sist vaknade. Han bultade och ropade i brevlådan.

Läs ocksåAnnikas värd betalar halva elkostnaden: ”Jag trodde inte det var sant”

Birgitta suckar och berättar att hon först trodde att hon skulle kunna städa lägenheten själv innan hon insåg att det aldrig skulle gå:
– Allting var oljetäckt: lakanen i linneskåpet, kläderna i byrån, teven, fönster, väggar, tak. Det var bara att lämna över till försäkringsbolaget och deras städpersonal.

Birgitta bodde på hotell i över två månader efter händelsen och hon har lagt massor av timmar på att plocka ned och plocka upp och sköta all pappersexercis.
– Jag har fått bra hjälp av försäkringsbolaget men jag har ju tvingats göra många utlägg, jag kunde ju inte laga mat på hotellet till exempel. Fortfarande letar jag efter saker och det tog ett tag innan allt var på plats.

I dag, ett halvår senare, luktar det fortfarande illa i lägenheten men Birgitta är tacksam trots allt:
– Det kommer något gott ur det onda, saker är inte viktiga det har jag verkligen lärt mig. Och det är helt otroligt att ingen blev skadad! 
(Mattias och Birgitta heter egentligen något annat.) 

Läs ocksåIngen lösning i hyresnämnden – Peter kan bli utan post i flera månader till
Fakta: Utryckningar i Gävleborg 1998-2013

Glömd spis 519
Gnistor 271
Levande ljus 153
Barns lek med eld 82
Fyrverkerier 11

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Fakta: Glömd spis farligast

Natthungriga hyresgäster som somnar ifrån en påslagen spis ligger bakom de flesta utryckningar som räddningstjänsten gör, se tabell ovan.
Om olyckan är framme, som beskrivs i artikeln här intill, är det alltid det försäkringsbolag där du har din hemförsäkring som står för ersättningen.
Om det däremot börjar brinna i tvättstugan när du är där, går hyresvärdens försäkringsbolag in. Om det inte är du som orsakat brand- eller rökskadan så klart.
Julen är också, inte oväntat, den tid på året då flest brandtillbud inträffar. Gnistor från öppna spisar och levande ljus ligger tvåa i statistiken och trea kommer levande ljus som vält på dukar eller ramlat i soffor och startat bränder.
Den som av slarv orsakar fara för andra kan åtalas för det.

Fakta: Om olyckan är framme – gör så här

Häll ALDRIG vatten på brinnande olja. Lägg på ett lock istället.
Kväv eld med en brandfilt eller annat tjockt brandtåligt tyg.
Brinner det i lägenheten ska du lämna den.
Brinner det i trapphuset eller hos din granne ska du stanna i din lägenhet. Ställ dig vid fönstret så att du syns utifrån.
Rädda, larma, släck!
Larmnumret är 112.
Tänk på att brandrök kan vara livsfarlig.

Läs också Anita kräks och svimmar – riskerar vräkas om hon fortsätter kräva åtgärder mot elen i huset Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.