Annons

47 kvadratmeter som är både bostad och ateljé

Umeå För sex år sedan flyttade konstintresserade Carola Wiklund i Umeå till en enrumslägenhet på 47 kvadratmeter i centrum. Lägenheten är som en enda stor ateljé med målningar över hela väggarna.
Carola Wiklund målar grafiskt och abstrakt, men det finns också något man kan känna igen i målningarna.

Hur hamnade du här?

– Jag bodde i en stor villa men flyttade hit efter en separation. Först var det en tillfällig lösning men jag trivdes utmärkt med att bo i en liten lägenhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad är det för fördelar med att bo litet?
– Jag tycker om att bo ombonat och ha nära till allt. Det är klimatsmart och jag behöver inte så mycket saker, inte möblera upp flera rum. Dessutom är det lättstädat. Jag gillar det.

Hur länge har du varit intresserad av konst?
– Jag har ritat sedan jag var barn och i tonåren sydde jag också mycket kläder. Jag har gått en textilutbildning och en dekoratörsutbildning och 12 år jobbade jag som avdelningschef med dekor på Domus i Skellefteå. Men det var när jag flyttade hit som jag började måla igen och jag tycker det är väldigt roligt.

Hur kommer det sig att du började måla när du flyttade hit?
– Då fick jag ju tid – egen tid.

Läs ocksåGängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö"En kortklippt medelålders man i mörk tröja och byxor som står framför en tapetserad vägg.
Carola Wiklund har konst över hela väggarna i lägenheten.

Hur funkar det att måla i en så liten lägenhet?
– Väldigt bra. Jag målar akryl på duk, de tar lite plats när man tar ner dem och rullar ihop dem – man måste ju tänka på förvaring. Jag sätter upp duken på en ram och skjuter fast den med häftpistol och hänger upp på väggen och så står jag här och målar. Materialet har jag i ett skåp. Jag har stora fönster så lägenheten är ljus.

Annons

Vad håller du på med för målningar just nu?

– Alla målningar du ser på väggarna hänger ihop i ett tema. Jag har hittills gjort 55 målningar som är en modern gestaltning av en bok som handlar om Norrbyskär, en sågverksö utanför Umeå. Jag har själv varit på ön också. Sågen är nedlagd idag, men i boken får man följa livet på ön.

Läs ocksåKerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här"Kerstin sitter i en stol på sin balkong. Hon tittar ut över balkongräcket.

Vilka motiv väljer du och vilka färger?

– Just nu målar jag mycket i svart, vitt, beige och lite blått. Det är väldigt grafiskt – jag är i den perioden nu kan man säga, annars brukar jag experimentera lite med färg också. Det är ganska abstrakt, men det finns ändå alltid något som går att känna igen. Här är till exempel en lus – det hade man problem med förr i tiden. Här är en klocka. Där är en potatisplanta, något det fanns gott om på Norrbyskär. På en målning är det en björk och på en annan ved.

Så din lägenhet är lite som en konsthall?
– Ja, eller som en ateljé. Värden frågade när jag flyttade in om jag ville ha den omtapetserad men jag svarade nej, för att då har man ju en viss frihet och behöver inte vara så rädd om väggarna.

Annons
Carola Wiklund förvarar allt hon behöver för att måla i ett litet skåp.

Hur är det att sova i sin ateljé?
– Det går hur bra som helst.

Vad har du för mål med konsten?
– Jag tänker att jag ska komma upp i 100 målningar på samma tema, och sedan hoppas jag på en stor utställning.

Vad ger konsten till dig?
– Den ger mig energi, det är ett uttryckssätt. När andra bunkrade toalettpapper, då bunkrade jag färg. Jag målar på helgerna och efter jobbet och när jag inte målar planerar jag vad jag ska göra för målning nästa gång. Nu när man inte kan umgås så är det ju fint att man har ett intresse. Det betyder jättemycket.

Fakta: Carola Wiklund

Ålder: 65

Bor: Etta i Umeå.

Gör: Administratör, Region Västerbotten på avdelningen för inköp och upphandling

Intressen: Måleri och allt som har med måleri att göra, sitter med i styrelsen för Umeå konstförening, och gillar även löpning och att vara med barn och barnbarn

Måtto: Ingenting är omöjligt.

Hemsida: carolawiklund.se

Läs också Husritaren skapar vykort från verkligheten Bovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklass Gör musik i sin etta i paradiset Jokkmokk – Kitok har flyttat hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.